Σε αυστηρό τόνο απάντησε η Ελλάδα, στην Τουρκία που με Navtex παρατείνει την παράνομη παρουσία του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τη γείτονα ότι τορπιλίζει την όποια προοπτική εποικοδημητικού διαλόγου και καλεί την ‘Αγκυρα να ανακαλέσει άμεσα.

«Δυστυχώς, η Τουρκία για ακόμα μια φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα»» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με προκλητικό τρόπο απάντησε για μία ακόμα φορά η Τουρκία.

«Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε  νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες» δήλωνε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι το Ορούτς Ρέϊς θα ολοκληρώσει τις έρευνες του στις 29 Νοεμβρίου.

Ωστόσο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου ‘Αμυνας τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκδίδει Navtex όποτε εκείνη το κρίνει, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι «επιμένει να μην αναγνωρίζει και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε κάθε τομέα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επιλύσεως, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα. Η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας, προκλήσεων και σχεδιασμένης παραπληροφορήσης», επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι εληνικές και οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν κοινή διακλαδική άσκηση η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αίγυπτο με την ονομασία «Μέδουσα». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την άσκηση αναμένεται να παρακολουθήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής.

Ήδη η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί  ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας ενώ η Άνγκελα Μέρκελ  επισημαίνει ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε».

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πάντως νωρίτερα χθες πως σκοπεύει να χτίσει το «μέλλον μαζί με την Ευρώπη», ενώ παράλληλα μίλησε για αναθέρμανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: