Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Τα κράτη-μέλη, -εν μέσω διαφωνιών και αντιδράσεων από τις πλούσιες χώρες του βορρά, αλλά και από μέλη του νότου και της Ανατολικής Ευρώπης- καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό, μεταξύ άλλων, για το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει στον κοινοτικό προϋπολογισμό η αποχώρηση της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη σύνοδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας στις προκλήσεις που είναι η συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Μετανάστευση και η Κλιματική Αλλαγή, και πως θα εργαστεί με στοχο να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

«Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση. Θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

Η ελληνική πλευρά δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές πολιτικές της Ένωσης, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Η έκτακτη σύνοδος του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, με την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ακολούθως, στις 15:30 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, την οποία θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.

Προτεραιότητα της  ελληνικής κυβέρνησης είναι η  μάχη για να μην περικοπούν κονδύλια για το μεταναστευτικό και ιδίως για τη Frontex είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για το ίδιο θέμα, μεταβαίνουν σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου θα συναντηθούν με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: