AP Photo

Σε ένα νέο ντελίριο προκλητικότητας η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για ανειλικρινή στάση και πρόθεση να απομονώσει διεθνώς την Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος ο Ερντογάν έκανε επίδειξη πυγμής για την τουρκική ισχύ στη θάλασσα. Δεν θα υπάρξει καμία υποχωρητικότητα, αν χρειαστεί θα επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο, διαμηνύει η Αθήνα.

Με μία προκλητική ανακοίνωση, που στρέφεται ιδιαίτερα κατά της Αθήνας, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος από τη Νέα Υόρκη, και στο οποίο καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δηλώνει ότι δεν θα έχουν καμία επιτυχία οι συναντήσεις που γίνονται για τον Αιγαίο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και ότι δεν συμβάλλει στην ειρήνη στην Μεσόγειο κάθε προσπάθεια της Ελλάδας και της «Ελληνο-κυπριακής διοίκησης» να εντάξουν στις «μαξιμαλιστικές και παράνομες» πολιτικές τους, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «απορρίπτουμε εντελώς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ελλάδας και «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» (όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καλεί «τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές που να συμβαδίζουν με αυτές τις πολιτικές πραγματικότητες».

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν σ’ ένα ακόμη σόου υπεροπλίας για την καθέλκυση νέας κορβέτας, μιλά για επιβεβλημένη επίδειξη πυγμής της Τουρκίας.

«Κατασκευάζουμε και στέλνουμε στις θάλασσες τα πλοία μας με αποφασιστικότητα, όπως έχουμε κάνει με πολλά άλλα αμυντικά συστήματα εδάφους και αέρος», δήλωσε.

Η αντίδραση της Αθήνας

Αυστηρή απάντηση προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχωρητικότητα στα ζητήματα τόσο της Κύπρου όσο και του Αιγαίου.

Απέδωσε την τουρκική προκλητικότητα σε διπλωματικούς σκοπούς, εξηγώντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διμερείς σχέσεις στα ελληνοτουρκικά, ώστε να αποκτήσει διπλωματικά ερείσματα στην Ευρώπη για τα αιτήματα που έχει αυτή τη στιγμή».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση για την άμβλυνση της έντασης, επισήμανε όμως πως είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις «μέσα σε μια ρητορική μίσους και εχθροπάθειας».

«Οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου κατά τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

Σχετικές ειδήσεις: Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα

Μοιράσου το άρθρο: