Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τα του σχεδίου «Ηρακλής» όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Το σχέδιο «Ηρακλής» σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών «αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Οι εγγυήσεις που θα ανέλθουν στα 9 δισεκ. ευρώ» όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαββός, «μπορούν να οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 30 δισεκ. ευρώ εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι και τα μέσα του 2021. Μέσω αυτής της μεθοδολογίας οι Τράπεζες θα μπορούν να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων δανείων κατά 30 εκατ. ευρώ».

«Για να το κάνουν αυτό θα χρειαστεί να πληρώσουν μια προμήθεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως 1,8% και με αυτό τον τρόπο» όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, «θα προκύψουν κέρδη για όλες τις πλευρές. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει ένα ποσό για τις εγγυήσεις που θα εκχωρεί, ως αντάλλαγμα, προς τις Τράπεζες , οι οποίες αποκτούν ένα εργαλείο για να προχωρήσουν στην τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων αφαιρώντας τα, από τους ισολογισμούς τους. Κερδισμένοι θα είναι και οι Έλληνες πολίτες καθώς με τη διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στις Τράπεζες να χορηγήσουν εκ νέου δάνεια διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά» τόνισε ο Γιώργος Ζαββός.

«Για την επίτευξη του στόχου» όπως είπε ο κ. Ζαββός «έγιναν εντατικότατες προσπάθειες από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών».

Πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Μοιράσου το άρθρο: