ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

«Ο χρόνος μας κυνηγά. Μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Και όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότεροι. Γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». H συζήτηση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης 31/10.

«Αυτόν το χρόνο που τρέχει, θέλουμε να τον επενδύσουμε χρήσιμα. Η παθιασμένη φλυαρία, η ακατάπαυστη διαφωνολογία, δεν μας αφορά και κυρίως, σε εμάς δεν επιτρέπεται», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε ότι «το σχέδιο είναι τολμηρό και φιλόδοξο» και είναι στοίχημα, όπως ανέφερε, για τον ίδιο προσωπικά και τον κύριο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το Υπουργείο, για την κυβέρνηση, για τη χώρα να μπορέσει να το υλοποιήσει.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στην Ολομέλεια στοιχεία του 2019 που δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου είναι 68.000 και ενώ απαιτούνται 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος για μία αίτηση αιτούντος. Οι προσφυγές είναι 14.000 στην Αρχή Προσφυγών και ενώ ο χρόνος που προσδιορισμού ξεπερνά τα 2 χρόνια. Οι επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης, σε 4 χρόνια ανέρχονται σε 1.806.

Κ. Μητσοτάκης: Δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ολοκληρώνεται με «το δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου» που προωθεί η κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες». Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων».

Α. Τσίπρας: Εγκλωβισμένη στην προεκλογική της ρητορική η ΝΔ

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού», ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έλεγε «ψέματα» και ότι μιλούσε για «ιδεοληψίες της Αριστεράς, ότι είμαστε απάτριδες και ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων». «Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε: «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος».

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

-να συγκροτηθούν σε ενιαίο δομημένο κείμενο, οι πέντε νομοί και το ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπάρχουν, με προτεραιότητες την εξέταση με τρόπο που θα επιτρέπει στη διοίκηση να εργαστεί, στο δικαστήριο να δικάσει και στον αιτούντα άσυλο να γνωρίζει, επιτέλους, την πορεία της υπόθεσής του.

-να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε το πολύ σε 60 ημέρες, να ολοκληρώνονται οι βασικές εργασίες της Υπηρεσίας Ασύλου και να υπάρχει μια πρώτη απόφαση γνωστή στον αιτούντα, για το τι είναι πιθανό να συμβεί με την αίτησή του.

-να οργανώσει και να επιταχύνει τις επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, να αποτρέψει κάθε παρελκυστική τακτική υποβολής μεταγενέστερων αιτημάτων, που καθυστερεί στην επαναπροώθηση και επιβαρύνει τη διοίκηση. «Υπάρχουν χιλιάδες αιτούντων άσυλο στη χώρα που για 5 ή 6 χρόνια παραμένουν χωρίς τελεσιδικία, λόγω των διαρκώς νέων αιτημάτων ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

-να προετοιμάσει, από την πρώτη μέρα κιόλας, το ζητούμενο: την ενσωμάτωση, την ένταξη αυτών των ανθρώπων. «Δεν είναι μια νομική μόνο διαδικασία η παροχή ασύλου. Είναι σύνθετο σύστημα δράσεων όπου από την πρώτη ημέρα οφείλει να γνωρίζει πού βρίσκεται, τι θα γίνει, ποια είναι τα δικαιώματά του και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Πυλώνες του συστήματος είναι η συνέπεια της εξέτασης και η συνεργασία του αιτούντος ενώ εκείνο που γίνεται σήμερα είναι η εισαγωγή του ενωσιακού δικαίου καθώς μεταφέρεται πιστά η ευρωπαϊκή οδηγία χωρίς παρεκκλίσεις και διασταλτατικές ερμηνείες.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για μικροπολιτική τακτική, ενώ υπεραμύνθηκε του νέου θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, τονίζοντας ότι έρχεται να αντικαταστήσει έναν παλιό, ελλειμματικό και αναποτελεσματικό νόμο, που δημιούργησε στη χώρα πολλά προβλήματα.

«Το νομοσχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό συγκεφαλαιώνει την διττή αποτυχία της κυβέρνησης. Από τη μία οδηγεί τη ώρα στη διεθνή απομόνωση και καταδίκη με την κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου και από την άλλη η διαχειριστική της ανεπάρκεια οδηγεί σε εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας και χειροτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρόλα τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα», πρότεινε ο πρόεδρος του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος είχε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπουργό.

«Όλοι ενδιαφέρονται για τους πρόσφυγες αλλά κανείς για τους Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι εισηγητές

ΝΔ

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο οποίος σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο, «ο κατακερματισμός διάσπαρτων διατάξεων αντικαθίσταται από σαφές, συνεκτικό και εύκολα προσβάσιμο νομικό πλαίσιο και το εν πολλοίς αδόμητο ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου διορθώνεται και δίνει τη θέση του σε ένα βελτιωμένο και αναδιαμορφωμένο σύστημα». «Επανασχεδιάζουμε ένα σύστημα σε αρμονία με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη που δεν διακηρύσσει απλά, αλλά σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Υιοθετούμε κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, ως προς το τι ισχύει στην ελληνική έννομη πράξη και πώς εφαρμόζεται στο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των αιτούντων άσυλο να κατανοήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία, υπό την πίεση της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται», είπε ο κ. Καππάτος και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο εξαλείφονται οι συνέπειες μίας νομοθέτησης που οδήγησε μεγάλο αριθμό αιτούντων σε μία μετέωρη κατάσταση. «Οι αργοί ρυθμοί, οι περίπλοκες διαδικασίες και η αναποτελεσματική διαχείριση λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την απαγκίστρωση των αιτούντων άσυλο από αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας», τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Αν νομίζουμε πως όσα συνέβησαν τα τελευταία 4,5 χρόνια είχαν σχέση με τον ανθρωπισμό, μάλλον ζούμε σε άλλο κόσμο». «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η ελληνική κοινωνία και η ανάγκη διατήρησης της συνοχής της», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ για να συμπληρώσει πως δεν μπορεί να προκύψει ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού όταν δίνεται η εντύπωση στον Έλληνα πολίτη ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση πάει να μετατρέψει το ζήτημα σε μεταναστευτικό, αν και η τεράστια πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και η Ύπατη Αρμοστεία», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα αν οι χώρες του Βίζεγκραντ πουν ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και καλέσουν στη συνέχεια την Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της. «Είναι λάθος και αποδυναμώνει τη χώρα διεθνώς αυτή η στάση», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και για λόγους συντονισμού όπως και η ρητορική στελεχών της ΝΔ για εισβολείς, δεν βοηθούν στη διαχείριση του προβλήματος και αποτυπώνουν τη στάση της κυβέρνησης».

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια η ΝΔ και πολλοί βουλευτές της ΝΔ υποδαύλιζαν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε να κάνει αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή να εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα δομές φιλοξενίας», τόνισε ο κ. Ψυχογιός και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χαλάρωση ούτε χάος όταν τηρείς το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Και όταν βρίσκουμε δημάρχους απέναντί μας ή ομάδες ακροδεξιών, οι οποίες μάλιστα επιβάλλουν τη βούλησή τους και αποτρέπουν την εγκατάσταση προσφύγων, αυτό είναι κάτι το οποίο δυστυχώς πρέπει να αποκατασταθεί, διότι διαφορετικά θα πάμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό που δεν αποτελεί αρχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση κωδικοποίηση, όπως λέει η κυβέρνηση, διότι δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις διατάξεις υποδοχής που ίσχυαν μέχρι τώρα, όλες τις διατάξεις για το άσυλο, όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που ίσχυαν έως τώρα.

Κίνημα Αλλαγής

«Υπάρχει ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο δικαιϊκό, πολιτικό και πολιτιστικό κεκτημένο, που η χώρα μας δεν επιτρέπεται να παρακάμψει, εκτός και αν θέσει τον εαυτό της εκτός της κοινωνίας των πολιτισμένων εθνών. Είναι βασικές αρχές σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό ούτε αφορά μεμονωμένα τη χώρα μας, αλλά έχει πλανητική διάσταση. Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από χώρες υπανάπτυκτες ή υποανάπτυκτες, με προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από ιδεοληπτικές προκαταλήψεις κάθε απόχρωσης. Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το φαινόμενο της μαζικής άφιξης αλλοδαπών που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ενώ πολιτεία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα μέχρι σήμερα.

ΚΚΕ

«Μετατρέπετε με τερτίπια το προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Με μαζικό τρόπο θα χαρακτηρίζετε τους πρόσφυγες μετανάστες. Αυτό είναι εξοργιστικό, είναι άδικο και απάνθρωπο, αφού η ένταξη στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο για όσους έχουν προσφυγικό προφίλ», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και συμπλήρωσε ότι συνολικά η πολιτική της ΕΕ είναι εχθρική για πρόσφυγες και μετανάστες και συνένοχοι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αφού η προσφυγιά είναι παιδί των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, επέρριψε τεράστιες ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στα νησιά.

«Με το νομοσχέδιο πετάτε στα σκουπίδια τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Καταρτίζετε λίστα ασφαλούς χώρας και απελαύνονται μαζικά άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η Ελλάδα θα τα βαφτίζετε ασφαλή. Δηλαδή, εισάγετε διαδικασίες ταχείας απόρριψης και όχι ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων. Αυτό είναι εφεύρημα της ΕΕ που νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, της επαναπροώθησης, της απέλασής τους σε αυτές τις χώρες», είπε η κ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι προωθείται η διοικητική κράτηση, δηλαδή η φυλάκιση που μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών χωρίς να έχουν κάνει τίποτα επιλήψιμο αυτοί οι άνθρωποι. «Τελικά, η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται εξαίρεση. Έτσι καταντάει, όταν μάλιστα το 70% είναι γυναικόπαιδα που θα φυλακίζονται», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε απάνθρωπες τις διατάξεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Ελληνική Λύση 

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο προστατεύει τους λαθρομετανάστες».

«Το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά ενσωματώνει τρεις κοινοτικές οδηγίες, αντί να λύσει προβλήματα θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Κεντρικής ή της Βόρειας Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Μυλωνάκης και συμπλήρωσε: «Άρα, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία λύση στο τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην πατρίδα μας. Το πνεύμα του είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία όλων των αλλοδαπών -είτε είναι πρόσφυγες είτε παράνομοι λαθρομετανάστες που εισβάλουν βίαια στη χώρα μας».

ΜέΡΑ25

Κατά του νομοσχεδίου, αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το νομοσχέδιο αντί να διευκολύνει την κατάσταση κάνει ακριβώς το αντίθετο, βάζοντας αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακαδήμα και συμπλήρωσε: «Ακόμα και μετά τις βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των προσφύγων. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι μια ανοιχτή Ευρώπη με ενεργοποιημένες ιδέες και ανθρώπους, μια Ευρώπη που κατανοεί το πρόβλημα και δεν χτίζει φράχτες και τείχη για αδύναμους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της ασφάλειας».

Δεκαπέντε οργανώσεις ζητούν -με ανακοίνωσή τους- από τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στη Βουλή, και καλούν την ελληνική κυβέρνηση «σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς για το άσυλο», όπως αναφέρουν.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση είναι: ActionAid Hellas, Arbeiter Samariter Bund (ASB), Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών, Defence for Children International, Έλιξ, Eλληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Generation 2.0 RED, HIAS Greece, International Rescue Committee Hellas, Praksis, Solidarity Now.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το άσυλο (video)

Μοιράσου το άρθρο: