Την ώρα που οι αρχές της Αυστραλίας προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη βροχόπτωση για να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, οι καπνοί έφτασαν μέχρι τη τη Χιλή και την Αργεντινή. Ήδη, οι φωτιές έχουν κάψει εκτάσεις στο μέγεθος της Ιρλανδίας.

Οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που μαίνονται επί μήνες σε δάση και περιοχές με χαμηλή βλάστηση στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών.

Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο (χρωματικό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Ούρα, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από δυσμάς προς ανατολάς».

Πάντως η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η Αυστραλία πλήττεται μετά τον Σεπτέμβριο από γιγαντιαίας έκτασης πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ασύλληπτη οικολογική καταστροφή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι πυροσβέστες -με βοήθεια από Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες- δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς προβλέπεται νέο κύμα καύσωνα από τα μέσα της εβδομάδας. Ο στρατός προσφέρει βοήθεια με νερό και τρόφιμα σε πυρόπληκτους και εγκλωβισμένους κατοίκους. Ήδη, οι φωτιές έχουν κάψει εκτάσεις στο μέγεθος της Ιρλανδίας. Η ορατότητα στο Σίδνεϊ περιορίζεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετική είδηση: Οικολογική καταστροφή παγκοσμίου μεγέθους στην Αυστραλία (video)

Μοιράσου το άρθρο: