Ψηλά στην ατζέντα των επαφών, που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες, αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βασική προϋπόθεση, όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι να προβληθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να κερδίσει η Ελλάδα την αξιοπιστία των εταίρων της.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Όπως έχει δηλώσει και πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ήδη το ζήτημα έχει τεθεί. Με αφορμή την επιστολή του για τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας φαίνεται ότι το θέμα συζητείται συνεχώς. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα. Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο….».

Η επαναξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων, πιθανότατα θα αφορά τη διετία 2021 – 2022, προκειμένου να μειωθεί κατά μία έως και μιάμιση μονάδα, το όριο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αισιόδοξος ότι το ελληνικό αίτημα θα γίνει δεκτό από τους Θεσμούς εμφανίστηκε ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε δήλωσή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει: «Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα πολιτικής. Όταν απελευθερώσουμε το επενδυτικό δυναμικό, εξορθολογίσουμε τις δημόσιες δαπάνες και καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Υπό αυτές τις συνθήκες, το αίτημα θα ακουστεί θετικά από τους Ευρωπαίους».

Επίσης ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ότι: «Μία ενδεχόμενη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα διευκολύνει τον προϋπολογισμό αλλά και θα βελτιώσει τις προοπτικές μεγέθυνσης της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε, παράλληλα, ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, με παράλληλη ενίσχυση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: