Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας έστειλαν οι ηγέτες από την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την καταδίκη της 3μερούς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης ότι εκφράστηκε στον Κύπριο Πρόεδρο η απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.

Να σημειωθεί ότι στην τριμερή συνάντηση του Καΐρου υπήρξαν συμφωνίες για ένα πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων και για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενώ συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικονομικών σχέσεων.

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

Η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου άρχισε στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ προηγήθηκε διμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών Αιγύπτου – Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Αίγυπτου με Τουρκία είναι κάκιστες. Η Αίγυπτος όχι τυχαία  καταδίκασε έντονα  τις τουρκικές προκλήσεις. Το Οικόπεδο 7 έχει σχεδιασθεί  βάση της συμφωνίας  οριοθέτησης της ΑΟΖ, μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου το 2003.

Να σημειωθεί ότι στην τριμερή συνάντηση του Καΐρου υπήρξαν συμφωνίες για ένα πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων και για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενώ συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικονομικών σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς, ξεναγήθηκε στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου, στην παλαιά πόλη του Καΐρου.

Αμέσως μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το θέμα της Τουρκίας μπήκε στη ατζέντα της επερχόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας, και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει γι’ αυτό, αύριο, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέφει στην Ελλάδα το βράδυ.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: