Ο ανορθόδοξος κυβερνητικός συνασπισμός ακροδεξιών και λαϊκιστών, με πρωθυπουργό έναν άγνωστο μέχρι πέρυσι καθηγητή νομικής έφτασε στο τέλος του. Ο Τζουζέπε Κόντε, μετά από δριμεία επίθεση στον ανεύθυνο όπως τον αποκάλεσε Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσε την παραίτησή του την οποία έκανε δεκτή ο Πρόεδρος, Σέρτζο Ματαρέλα. Δεν χρειάστηκε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του ο αντιπρόεδρος Σαλβίνι.

Ως το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος Ματαρέλα όρισε ότι θα πρέπει να έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, σε μια κίνηση τακτικής, η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι απέσυρε την πρόταση μομφής την τελευταία στιγμή, όμως ο Κόντε είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία.

«Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί», είπε ο Κόντε.

Έξω από το κτήριο της Γερουσίας είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Σαλβίνι αλλά και αντίπαλοί του που αποκαλούσαν τους γερουσιαστές της Λέγκας «παλιάτσους».

Ο νικητής των Ευρωεκλογών , επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, με την κρίση που δημιούργησε πέτυχε τον πρώτο του στόχο, να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά ο απώτερος στόχος, η πρωθυπουργία, δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί, καθώς όλες οι υπόλοιπες πλευρές θέλουν να αποφύγουν τις πρόωρες κάλπες με τον προϋπολογισμό του 2020 μάλιστα να είναι στον αέρα.

«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό», είπε ο Σαλβίνι μιλώντας στη Γερουσία.

Ο αρχηγός της Λέγκας επικαλούμενος μάλιστα «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία, που είχε διάρκεια 14 μηνών.

Η κυβέρνηση Λέγκας-Αστέρων πρόσθεσε στο ήδη υπέρογκο χρέος της Ιταλίας 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν μέσω της νέας πολιτικής κρίσης τα σπρεντ των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν και πάλι άνοδο.

Στην ομιλία του στη Γερουσία, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα» κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» ενώ τόνισε τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των 5 Αστέρων, αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο, δίνει μάχη για να μην χάσει την εξουσία. Διαπραγματεύεται το σχηματισμό κυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και αν το καταφέρει, θα στείλει τον Σαλβίνι στην αντιπολίτευση. Ο ρόλος του Προέδρου Ματαρέλα για την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία, νέα κυβερνητική εντολή στις πολιτικές δυνάμεις ή προκήρυξη νέων εκλογών είναι καταλυτικός.

 

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος, Λήδα Παπαδοπούλου
Σχετική είδηση:Πολιτική αναταραχή στην Ιταλία – Παραίτηση του πρωθυπουργού (video)

Μοιράσου το άρθρο: