Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη Σάμο διασώθηκαν 13 μετανάστες που είχαν ανάμεσά τους μια γυναίκα η οποία πέθανε μετά την άφιξή της. Δεν είναι μπλόφα οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες της για να περάσουν οι πρόσφυγες, δήλωσε ο τούρκος αντιπρόεδρος.

Την τακτική του εκβιασμού συνεχίζει η Τουρκία με αφορμή το προσφυγικό. Μετά τις απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, την σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Την ίδια στιγμή με αμείωτο ρυθμό και σε καθημερινή βάση, συνεχίζεται η άφιξη δεκάδων μεταναστών στα νησιά με βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Στην Σύμη έκπληκτοι κάτοικοι και τουρίστες αντίκρισαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται στον παραλιακό δρόμο

Στη Σάμο, σε τραγωδία κατέληξε η περιπέτεια 13 μεταναστών την ώρα που επιχειρούσαν να φθάσουν σε ερημική ακτή. Μια 65χρονη γυναίκα που βρισκόταν ανάμεσά τους άφησε την τελευταία της πνοή πάνω στην βάρκα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών αποδίδουν τον θάνατο της σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αφίξεις το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου (2019) έφτασαν τα 31.265 άτομα.

Όπως αναφέρει η Frontex, τον Ιούλιο του 2019 υπήρξε αύξηση 25% στις αφίξεις στα νησιά στην Ελλάδα, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2018.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στις Θερμοπύλες της Φθιώτιδας αντιδρούν στην πρόταση να μεταφερθούν στην υπάρχουσα δομή της περιοχής τους οι νέοι πρόσφυγες που προορίζονται για τον Καραβόμυλο.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εγκατάλειψη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην δομή τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Τα περισσότερα έχουν υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες φιλοξενίας τους, με κίνδυνο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ν. Καπόγλης

Σχετικές ειδήσεις: Τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Στυλιανίδη ενημέρωσε ο Γ. Κουμουτσάκος για το προσφυγικό

Μοιράσου το άρθρο: