«Βαθύτατο προβληματισμό» προκαλούν στις ΗΠΑ οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα νότια της Λεμεσού αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και καλεί την Άγκυρα να βάλει «φρένο» σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου. Η Κύπρος χαιρετίζει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, και χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ «προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στη περιοχή.

«Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (για τη θάλασσα). Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να στηρίζει τη προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Χαιρετίζει η Λευκωσία την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στην εκπομπή ΑΠΟ ΤΙΣ 6 στην ΕΡΤ1, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να παρθούν κάποια πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τουρκικής έκνομης δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που προσπαθούμε να σταματήσουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις κινήσεις της Τουρκίας, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι το τεμάχιο 8 είναι ο προκαθορισμένος στόχος για να γίνουν γεωτρήσεις από την Τουρκία, ενώ υπάρχει πληροφόρηση, η οποία μάλλον είναι ορθή ότι έχουν υποκλέψει κάποια σχέδια και μελέτες από κάποια εταιρεία, γι’ αυτό και πήγαν σε συγκεκριμένο σημείο. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από την Κύπρο για τις δύο εταιρείες (TOTAL και ENI) ότι έδωσαν εκείνες τα στοιχεία.

Στην Τουρκία, τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την επιστολή Πομπέο στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέροντας ότι η Ελλάδα ψάχνει στήριξη και τη βρήκε στις Ημωμένες Πολιτείες, ενώ οι εφημερίδες αναφέρουν ότι γίνεται αυτή η ενθάρρυνση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ανέφερε ότι ο ειδικός εκπρόσωπος για τη Λιβύη ότι η στρατιωτική επιτροπή (οι 5+5 που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο) έχει συγκροτηθεί και οι Σάρατζ και Χάφταρ έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα και την ερχόμενη εβδομάδα προκειται να συναντηθεί και να κανονίσει τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιτήρησης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: