Ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ. Tην ίδια ώρα, αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.Αύριο στις 2 μμ η ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρσή του άρθρου 3 του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι καταργεί το καθεστώς της συλλογικής σύμβασης και κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Με την λέξη «ντροπή» ο Κωστής Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του υποκρισία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικώς με την διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην ΔΕΗ. Μάλιστα, κατέθεσε έγγραφο που αποδεικνύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το ίδιο στην θυγατρική της επιχείρησης «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε και την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κι ακόμη αναφέρθηκε στον νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για ένα αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς. Επίσης αναφέρθηκε και σε οκτώ Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται μισθολογικές διαφοροποιήσεις εάν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

«Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τάχθηκαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ παρών δήλωσε η Ελληνική Λύση.

» Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι αυτό στο ΚΙΝΑΛ δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός αντέκρουσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και έκανε λόγο για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αιτήματα αντισυνταγματικότητας και ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων του.

Η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος «επί προσωπικού» στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι αν δεν αντιδράσουμε». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Χαρίτσης επιτίθεται στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την ενέργεια και τη ΔΕΗ, το οποίο όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται μετά από πολύμηνες προσπάθειες απαξίωσης και συκοφάντησης της επιχείρησης».

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ έξω από τη Βουλή

Μοιράσου το άρθρο: