Στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια οι Έλληνες πιλότοι των καναντέρ και των πυροσβεστικών ελικοπτέρων δεν ήταν μόνοι.

Στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια η ανταπόκριση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών RescEU ήταν άμεση και τρία Καναντέρ έφτασαν στην χώρα μας την επόμενη κιόλας μέρα.

Στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους συνέβαλλαν στον περιορισμό του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η βράβευση των 14 Ισπανών και των 13 Ιταλών μελών των ξένων πληρωμάτων, πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Κάποια αναμνηστικά, μια θερμή χειραψία και ένα μεγάλο ευχαριστώ ήταν το ελάχιστο προς τα 27 μέλη των πληρωμάτων από την Ισπανία και την Ιταλία για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Οι δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης αποτυπώνονται σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας και το οποίο είναι τραβηγμένο μέσα από Καναντέρ των ώρα που επιχειρεί στην Εύβοια.

Όπως δήλωσε ο Amilcare Ponchielli – Κυβερνήτης: «την πρώτη μέρα που ήρθαμε είδαμε ότι ήταν μια πολύ μεγάλη φωτιά. Ήταν μια απο τις μεγαλύτερες φωτιές στην Ευρώπη. Είμαστε χαρούμενοι που κατασβέσθηκε τόσο γρήγορα».

Ο Λευτέρης Μενούσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η Ευρωπαική Επιτροπή η οποία διαχειρίζεται τα ευρωπαικά μέσα παροχής βοήθειας. Ήταν άμεσα ενημερωμένη απο την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια άμεσα έπραξε στο να παράσχει την βοήθεια αυτή».

Aπό την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως: «Αυτό είναι ένα πραγματικό παράδειγμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Αλληλεγγύη και προστασία για τις ζωές όλων των Ευρωπαίων πολιτών.Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να επαναλάβω πόσο ευγνώμονες είμαστε στην Ιταλία και στην Ισπανία για την βοήθειά τους».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: