Υποκριτική χαρακτηρίζει την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για στρατιωτικοποίηση 16 νησιών από την Ελλάδα. Εκφράζει δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου «πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε σήμερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. O κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην αδυναμία της γείτονος να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο λόγω της προκλητικής της συμπεριφοράς. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, όπως αναφέρεται, τις έντονες και πολύπλευρες διπλωματικές προσπάθειες της χώρας και τις επαφές με τις χώρες που έχουν σημαίνοντα ρόλο σε θέματα της Μεσογείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας, Θάνος Ντόκος αναφερόμενος στις δηλώσεις Ακάρ δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι δηλώσεις αυτές προδίδουν εκνευρισμό από την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι απόψεις της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Ελλάδα διατηρεί στρατό στα νησιά στο πλαίσιο της προστασίας, της ασφάλειας και της αυτοάμυνας με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό».

Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων κατηγόρησε την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, και την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Sputnik ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα.

Αρχηγός ΓΕΣ: Μοναδικός στόχος αποτελεί πάντα η νίκη στη μάχη της αποτροπής
ο νέος αρχηγός ΓΕΣ προέτρεψε το προσωπικό να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας του Στρατού καθώς και την παγίωση της άμυνας και της ασφάλειας. Οδοδείκτης όλων των προσπαθειών σας πρέπει να είναι οι στρατιωτικές αρετές, το ήθος και η αγάπη προς την πατρίδα, προσέθεσε. Ο Χ. Λαλούσης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες για την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες του ελληνικού Στρατού καθώς και την ετοιμότητά του να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας καθώς και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Μοναδικός στόχος αποτελεί πάντα η νίκη στη μάχη της αποτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νεφέλη Λυγερού-Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: