Ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε 480.000 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια

Σύμφωνα με έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε χθες (Δευτέρα 25/1) και στην οποία επισημαίνονται οι -συχνά- δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τους ανθρώπους, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταστροφές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η ανάλυση στοιχείων για περισσότερα από 11.000 ακραία καιρικά φαινόμενα έδειξε ότι σχεδόν 480.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτών, από το 2000. Το Πουέρτο Ρίκο, η Μιανμάρ και η Αϊτή είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Germanwatch, οι φτωχότερες-αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν περισσότερο το τίμημα της απώλειας των ανθρώπινων ζωών, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των καταιγίδων, των πλημμυρών και των καυσώνων που οφείλονται κατά πολύ στην κλιματική αλλαγή. Οι καταστροφές αυτές, όπως υπολόγισαν οι αρμόδιοι, έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 2.56 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον αιώνα.

Όπως ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015), οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη υποτίθεται ότι θα παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να μετριάσουν την άνοδο της θερμοκρασίας και να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το πραγματικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης που διατίθεται στις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις σχετικές με το κλίμα είναι πολύ μικρότερο. Ένας από τους βασικούς στόχους της Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή είναι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης, σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Στην έκθεση της Germanwatch εξετάστηκαν οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της εποχής των καταιγίδων του 2019, από τις οποίες προκλήθηκαν κυκλώνες και τυφώνες, οι οποίοι έπληξαν μέρος της Καραϊβικής, της ανατολικής Αφρικής και της νότας Ασίας.

«Αυτό δείχνει ότι οι φτωχές, ευάλωτες χώρες έρχονται μπροστά σε ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε ο David Eckstein, ένας από τους συγγράφεις της έκθεσης. «Χρειάζονται επειγόντως οικονομική και τεχνική υποστήριξη», πρόσθεσε.

«Οι φτωχές χώρες πλήττονται περισσότερο επειδή είναι πιο ευάλωτες στις καταστροφικές επιπτώσεις ενός κινδύνου και έχουν πιο περιορισμένες ικανότητες να τις αντιμετωπίσουν», ανέφερε η Vera Keunzel, επίσης συγγραφέας της έρευνας.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος