Ανακαλύφθηκε μια ακόμη εξαφάνιση των ειδών στη Γη πριν από 233 εκατ. χρόνια

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τα «ίχνη» μιας άγνωστης μέχρι πρόσφατα εξαφάνισης των ειδών, η οποία συνέβη στη Γη πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια. Το συμβάν έχει την ονομασία Carnian Pluvial Episode και υπήρξε καθοριστικό για  την κυριαρχία των δεινοσαύρων στον πλανήτη.

Η ομάδα των 17 ερευνητών, με επικεφαλής τον Jacopo Dal Corso, από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας στην πόλη Γουχάν και τον Mike Benton από τη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, εξέτασε όλα τα γεωλογικά και παλαιοντολογικά δεδομένα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μαζική εξαφάνιση των ειδών, η οποία φαίνεται να έλαβε χώρα κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μαζικές εκρήξεις ηφαιστείων στον δυτικό Καναδά, εξαιτίας των οποίων τεράστιοι όγκοι ηφαιστειακού βασάλτη κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις γης.

«Οι εκρήξεις ήταν τόσο τεράστιες που οδήγησαν στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακά σε τεράστιες ποσότητες, ενώ συνέπεια ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη»,  αναφέρει ο Jacopo Dal Corso.

Η κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς και στην ξηρά. Εντούτοις, μετά την εξαφάνιση των παλαιών ειδών αναδύθηκαν νέα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία διαφορετικών οικοσυστημάτων. Οι μεταβολές στο κλίμα ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και την επέκταση των δασών με κωνοφόρα δέντρα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Γνωρίζουμε ότι οι δεινόσαυροι υπήρχαν ήδη, περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από τη μαζική εξαφάνιση των ειδών με την ονομασία Carnian Pluvial Episode, αλλά μέχρι τότε ήταν σπάνιοι και μάλλον ασήμαντοι. Οι κλιματικές συνθήκες μετά το συμβάν έδωσαν την ευκαιρία στους δεινόσαυρους (να αναπτυχθούν)», αναφέρει με τη σειρά του ο Mike Benton.

Πολλές άλλες νέες ομάδες φυτών και ζώων επίσης εμφανίστηκαν εκείνη την εποχή. Ανάμεσά τους, οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες, οι κροκόδειλοι, οι σαύρες, τα πρώτα θηλαστικά κ.α. Ακόμη,  από τη νέα μαζική εξαφάνιση των ειδών επηρεάστηκαν και οι ωκεανοί, καθώς μετά από αυτην εμφανίστηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον πλανήτη, καθώς και νέα είδη πλαγκτόν.

«Έως τώρα οι παλαιοντολόγοι είχαν εντοπίσει πέντε μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις ειδών κατά τα προηγούμενα 500 εκατομμύρια χρόνια», αναφέρει ο Jacopo Dal Corso. «Κάθε μια είχε έναν σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της Γης και της ζωής. Ανακαλύψαμε μια ακόμα μαζική εξαφάνιση των ειδών και προφανώς αυτό το γεγονός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην “επανεκκίνηση” της ζωής σε στεριά και θάλασσα, σηματοδοτώντας τις καταβολές των σύγχρονων οικοσυστημάτων», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Δείτε εδώ τη δημοσίευση της σχετικής μελέτης.


Πηγή:  bristol.ac.uk

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης cc0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος