Μια τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποτραπούν μονομερείς ενέργειες από την Άγκυρα, ενώ ανένδοτος ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι περιμένει από τις ΗΠΑ «μέτρα που να αρμόζουν σε έναν πραγματικό σύμμαχο».

«Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επανήλθε στις γεωτρήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα  στην Αν.Μεσόγειο, αλλά «προέχουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, που δεν θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, ο Ερντογάν τόνισε: «Θεού θέλοντος, η διαδικασία θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση».

«Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα», πρόσθεσε κατά την ομιλία του.

«Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα», επέμεινε ο Ερντογάν. «Έως ότου εξαφανιστούν η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής», πρόσθεσε αναφερόμενος και πάλι στην κουρδική πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

‘Εσπερ: Θα εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, υπενθύμισε «τα αμοιβαία συμφέροντα» αναφορικά με τη βόρεια Συρία, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει μόνη της ενδεχόμενη «ζώνη ασφαλείας», την οποία και θέλει πλάτους 30 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που προτείνει η Ουάσινγκτον.

Ερντογάν: Ο Ντ. Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400

Αναφορικά με την διένεξη που προκάλεσε η αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο», αφού όπως ανέφερε, πολλές χώρες έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία, χωρίς να προκληθεί κρίση.

ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: