Με την παρουσία επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν άρχισε την έγχυση αερίου (ουράνιο σε αέρια μορφή) στις συσκευές φυγοκέντρησης στο Φορντό», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ιράν. Την ίδια ώρα, η Ρωσία καλεί το Ιράν να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, το Ιράν δείχνει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη συμφωνία

Το Ιράν συμφώνησε το 2015 να μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του Φορντό σε «πυρηνικό, φυσικό και τεχνολογικό κέντρο» στο οποίο 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς από τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Μετά την απόσυρση πέρυσι των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από τις δεσμεύσεις του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της επίσκεψής του στην Κίνα, ο  Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «σοβαρή» την τελευταία κίνηση του Ιράν.

«Νομίζω πως, για πρώτη φορά, το Ιράν αποφάσισε με ρητό και ωμό τρόπο να εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (την πυρηνική συμφωνία του 2015), κάτι που είναι μια βαθιά αλλαγή», δήλωσε ο Μακρόν ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προσπαθειών για τη διάσωση της συμφωνίας μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα το Ιράν να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει γιατί η Τεχεράνη υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Λαβρόφ είπε πως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία και επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αρχιτέκτονας της συμφωνίας, επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την υπαναχώρηση του Ιράν από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του λέγοντας πως στο Φορντό σύντομα θα επαναληφθεί πλήρως η εργασία εμπλουτισμού ουρανίου.

«Το τέταρτο βήμα του Ιράν για τον περιορισμό των δεσμεύσεών του βάσει της συμφωνίας ΚΟΣΔ με την έγχυση αερίου σε 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης ξεκινά σήμερα. Χάρη στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Φορντό θα επανέλθει σύντομα σε πλήρη λειτουργία», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός πρόεδρος.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: