Αντιδρά στις ρυθμίσεις για τη Β. Ιρλανδία το DUP, το στήριγμα της Μέι

“Ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ Βαράντκαρ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας υπαναχώρησε στη συμφωνία για το καθεστώς των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, ενώ απέδωσε ευθύνες στο ενωτικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. “Ό,τι θα ισχύσει για το Ηνωμένο Βασίλειο την ώρα της αποχώρησης από την Ευρώπη θα πρέπει να ισχύσει και με τη Βόρεια Ιρλανδία” επιμένει η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Λίγη ώρα μετά τη δήλωσή της αυτή σε υποστηρικτές της στο Μπέλφαστ μίλησε τηλεφωνικά με την Βρετανή πρωθυπουργό. Αντίστοιχη επιθυμία με τυχόν διαφοροποίηση στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, εξέφρασαν ξαφνικά και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η ηγέτις του DUP

Η Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι η επαρχία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ίδιους όρους που θα το πράξει και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως το υπόλοιπο ΗΒ”, συνέχισε.

“Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης των κανονιστικών ρυθμίσεων που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, από το υπόλοιπο ΗΒ. Και η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του ΗΒ δεν θα πρέπει να εκτεθεί με κανέναν τρόπο”, υπογράμμισε η Φόστερ.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και ο δήμαρχος του Λονδίνου

Εν τω μεταξύ και άλλοι εμφανίστηκαν να θέλουν συμφωνία αντίστοιχη με εκείνη που προωθείται για τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος το Λονδίνου Σαντίκ Καν που δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή που συνήψε η Βόρεια Ιρλανδία.

«Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά (πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία), σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση.

«Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.
«Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις: Συνάντηση Γιούνκερ-Μέι: Χωρίς τελική συμφωνία, αλλά με «σημαντική προσέγγιση»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος