Αντιπαράθεση Κομισιόν με χώρες της ΕΕ για τα vouchers του τουρισμού (video)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε και σήμερα ότι είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της σχετικά με τα “κουπόνια“, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση, και πως ο Κανονισμός προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή είναι σε ισχύ.

Επίσης επισημάνθηκε ότι όλες οι χώρες έλαβαν επιστολές για τη συμμόρφωση με τον Κανονισμό, χωρίς να δοθεί συνέχεια στα επόμενα βήματα που μπορεί να κάνει η Επιτροπή.

Πρόκειται για το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί αεροπορικές εταιρίες και ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των συστάσεων της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούττε  ζήτησε από τους Oλλανδούς καταναλωτές να επιδείξουν αλληλεγγύη στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και να αποδεχτούν ένα κουπόνι για μια πτήση που ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, αντί να απαιτήσουν επιστροφή χρημάτων.

Τα «corona-vouchers» βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μιας σοβούσας νομικής σύγκρουσης μεταξύ των Βρυξελλών και τουλάχιστον 14 κρατών μελών, που θέλουν να σώσουν την τουριστική βιομηχανία τους.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό Κανονισμό όσοι έχουν κάνει κράτηση εισιτηρίου και των οποίων η πτήση ακυρώνεται από την αεροπορική εταιρεία έχουν τρεις επιλογές σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: νέα κράτηση, κουπόνι ή επιστροφή χρημάτων.

Οι αεροπορικές εταιρείες που ακυρώνουν πτήσεις πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους άλλη πτήση εντός επτά ημερών ή να επιστρέψουν τα χρήματά τους. Οι χώρες που δεν παρέχουν αυτή την επιλογή παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλλά, όπως είπε ο Μάρκ Ρούττε, “μέχρι στιγμής η Ευρώπη δεν έχει υπάρξει κάποια νομική διαδικασία εις βάρος αυτών των χωρών, ούτε έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Συνεπώς, μπορούμε να συνεχίσουμε με τα κουπόνια”, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρετ Βεστάγκερ, προειδοποίησε για την αποστολή επιστολών στα κράτη μέλη να μην παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των καταναλωτών. Οι επιστολές αυτές “στοχεύουν στην υπενθύμιση των κρατών μελών σχετικά με τους κανόνες” και όχι στην έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας.

Διαφαίνεται, όμως, ότι πριν τα καλοκαιρινά μελτέμια θα υπάρξουν πολλά κύματα στις σχέσεις μεταξύ κρατών που επιθυμούν παρέκκλιση από τον κοινοτικό Κανονισμό και της Κομισιόν που κι αυτή θα έλθει σε δύσκολη θέση να επιβάλει πρόστιμα εν μέσω πανδημίας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος