Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Όρεγκον όπου εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, απαγόρευσε χθες Πέμπτη επισήμως στην αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για τη διατήρηση της τάξης. “Τις τελευταίες εκατό ημέρες οι αστυνομικοί της πόλης χρησιμοποίησαν όλοι δακρυγόνα, αλλά χρειαζόμαστε κάτι άλλο», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τεντ Γουίλερ, που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο η απαγόρευση δεν αφορά τους ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, οι οποίοι και επικρίνονται για όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα της 5ης Σεπτεμβρίου, την 100η των κινητοποιήσεων, «όταν τα δακρυγόνα κατέκλυσαν μέχρι και τα υπνοδωμάτια παιδιών».

«Περιμένω από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους διαπράττουν αδικήματα. Αναμένω από τον γενικό εισαγγελέα να προσάγει όσους διαπράττουν αδικήματα”, τόνισε ο Γουίλερ, που δέχθηκε και ο ίδιος δακρυγόνα όταν συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της παρουσίας ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ.

Από τον Μάιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο από ασφυξία κατά την προσαγωγή του του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ σε διάφορες συνοικίες του Πόρτλαντ συχνά ολοκληρώνονται κάτω από ένα σύννεφο δακρυγόνων.

Εξάλλου την Τετάρτη οι αρχές του Πόρτλαντ απαγόρευσαν τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από τον δήμο, περιλαμβανομένης της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: