Ασυμπτωματική ηλικιωμένη στις ΗΠΑ μπορούσε να μεταδίδει τον κορονοϊό επί 70 ημέρες

Ένα πράγμα που γνωρίζουν σίγουρα οι επιστήμονες είναι ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό, κάθε φορά, τρόπο τους ασθενείς που προσβάλλονται από τη λοίμωξη Covid-19. Μια ομάδα ερευνητών και γιατρών, με επικεφαλής τον ιολόγο Vincent Munster του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, ανέφερε πρόσφατα την περίπτωση μιας 71χρονης γυναίκας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία πάσχει από λευχαιμία και ενώ δεν παρουσίασε ποτέ κανένα σύμπτωμα κορονοϊού συνέχισε να μεταδίδει μολυσματικά σωματίδια του ιού 70 ημέρες μετά από την αρχική της λοίμωξη.

Σε προηγούμενες έρευνες έχει γίνει αναφορά σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλευτήκαν έχοντας προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και μπορούσαν να μεταδίδουν τον ιό έως και 20 ημέρες μετά την αρχική τους διάγνωση με Covid-19.  Τυπικά πάντως, οι ασθενείς με κορονοϊό είναι μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την αρχική τους λοίμωξη.

Παρόλο που οι επιστήμονες πίστευαν έτσι και αλλιώς ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι και γενικότερα εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως η γυναίκα με τη λευχαιμία) μεταδίδουν τον κορονοϊό  για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς, ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί ανάλογη περίπτωση μεταδοτικότητας του ιού επί 70 ημέρες. Σημειώνεται ότι επειδή η γυναίκα είχε εξασθενημένο ανασκοπητικό σύστημα, ο οργανισμός της δυσκολεύτηκε πολύ να «καθαρίσει» από τον ιό.

«Η μακρόχρονη αποβολή των μολυσματικών ιών μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας σε ορισμένους ασθενείς με διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

»Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχές ανοσοκαταστολής θα μολύνονται και αυτό είναι σημαντικό για την κατανόηση του πώς ο SARS-CoV-2 συμπεριφέρεται σε αυτούς τους πληθυσμούς», ανέφερε ο Δρ. Munster.

Η 71χρονη μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2  στο τέλος Φεβρουαρίου, σε κλινική όπου νοσηλευόταν για την αναιμία λόγω του καρκίνου της, και διαγνώστηκε με τον κορονοϊό στις 2 Μαρτίου. Έκτοτε υποβλήθηκε σε πολλά τεστ και ο ιός ανιχνευόταν συνεχώς στον οργανισμό της επί 105 ημέρες.

Η ασθενής υποβλήθηκε δύο φορές σε θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες, το οποίο περιείχε αντισώματα κατά του κορονοϊού. Το αποτέλεσμα ήταν να «καθαρίσει» τελικά από τη λοίμωξη χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να γνωρίζουν κατά πόσο βοήθησε, στην περίπτωσή της, η θεραπεία με το πλάσμα.

«Μυστήριο» παραμένει επίσης γιατί, παρότι είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύμπτωμα, η γυναίκα δεν εμφάνισε καθόλου συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Όπως είναι γνωστό, ασθενείς σε παρόμοια κατάσταση κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19 με πνευμονία.

Μελετώντας περισσότερο την ιδιαίτερη περίπτωση της 71χρονης, οι γιατροί έκαναν γενετικές αναλύσεις στην πορεία της λοίμωξής της και διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός εμφάνισε αρκετές μεταλλάξεις στην πορεία του χρόνου, ωστόσο αυτές δεν επηρέασαν την ικανότητα αναπαραγωγής του. Επίσης, καμία από τις μεταλλάξεις δεν απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Βιολογίας «Cell».


Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος