Αισθητά μικρότερες είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν σε δεύτερο βαθμό στους 12 αρχικώς καταδικασθέντες για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη το Μάρτιο του 2017 στο Ηράκλειο.

Τρεις εξ αυτών αθωώθηκαν, ενώ οι ποινές για τους υπόλοιπους δεν ξεπερνούν τα 8 χρόνια, τη στιγμή που στον πρώτο βαθμό οι ποινές έφταναν τα 26 χρόνια κάθειρξη.

Αθώοι κρίθηκαν ο 41χρονος πρώην γαμπρός του φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της απαγωγής, ο 43χρονος αδερφός ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων και ο 42χρονος φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, επονομαζόμενος και «φιλόσοφος».

Αναλυτικά οι ποινές:

-Κάθειρξη 8 ετών για τον 48χρονο που διαμένει στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στην απαγωγή

-Κάθειρξη 7 ετών για τον 51χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία

-Κάθειρξη 7 ετών για τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ιδιοκτήτη της μάντρας όπου βρέθηκε ο επιχειρηματίας

-Συνολική ποινή φυλάκισης 5 έτη, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα επιβλήθηκε στον 43χρονο τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Κάθειρξη 7 ετών για τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία

-Κάθειρξη 6 ετών για τον 25χρονο Σφακιανό. Κάθειρξη 7 ετών και 10 μηνών στον 49χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο. Κάθειρξη 7 ετών για τον 63χρονο μεσίτη

-Κάθειρξη 7 ετών και 10 μηνών για τον 48χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο.

Σημαντική είναι και η απόφαση για μετατροπή της κατηγορίας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε αυτή τη σύστασης συμμορίας, που αποτελεί πλημμέλημα. Το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της αρπαγής όσους από τους κατηγορούμενους δεν ενεπλάκησαν στη φύλαξη και την φροντίδα του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη

 

Μοιράσου το άρθρο: