BREXIT:Τα σενάρια της επόμενης μέρας-Έκτακτη εκπομπή από την ΕΡΤ1 (live+video)

Πριν ακόμη ξημερώσει, Βρετανοί πολίτες περίμεναν έξω από τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Στην πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση εδώ δεκαετίες, που θα κρίνει την τύχη του BREXIT, η αβεβαιότητα και η ανησυχία είναι έκδηλη. Όλες οι εξελίξεις στην έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1 για τις βρετανικές εκλογές που θα αρχίσει στις 23:30 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το ert.gr.  Συνεχής είναι η ενημέρωση από το Α’ Πρόγραμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που πήγε να ψηφίσει ακολουθώντας μάλιστα τη φετινή τάση που θέλει τους πολίτες να πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα μαζί με τα σκυλιά τους.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν  είχε έξω από το εκλογικό τμήμα μια αναπάντεχη συνάντηση με τον Έλμο, το διάσημο χαρακτήρα του «Σουσάμι Άνοιξε» που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των διεζευγμένων πατέρων.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στους Συντηρητικούς, το μείζον ερώτημα είναι εάν ο Μπόρις Τζόνσον θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να περάσει τη συμφωνία του BREXΙΤ από τη Βουλή.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν φιλοδοξεί, σε περίπτωση νίκης του, να επαναδιαπραγματευτεί ένα ηπιότερο BREXIT και να το θέσει σε νέο δημοψήφισμα που θα περιλαμβάνει και την επιλογή  της παραμονής στην Ένωση. Αρνείται ωστόσο να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά του BREXIT.

Η σπουδαιότερη δημοκρατική διαδικασία ολοκληρώνεται σε ελάχιστες ώρες για το ΗΒ στην πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση για μία γενιά.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι οι αναποφάσιστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ιστορική απόφαση ενώ o  Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Μπρέξιτ θα αποφασιστεί εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν πλειοψηφία.

Η ΕΡΤ1 καλύπτει τις πιο κρίσιμες εκλογές της Βρετανικής Ιστορίας μέσα από μία έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με τον Αντώνη Αλαφογιώργο.

Στο στούντιο, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Birkbeck του Λονδίνου και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, καθώς και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Απόκης, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Πάνος Πολυζωΐδης, αναλύουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll, υπό τη σκιά ενός επικείμενου Brexit.

Σε ζωντανή σύνδεση με το Λονδίνο, οι ανταποκρίτριες της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη και Νατάσα Κατζάβελου, καθώς και ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης, μεταφέρουν τον παλμό της εκλογικής μάχης.

Η αρχισυνταξία της εκπομπής είναι του Πιέρρου Τζανετάκου, η διεύθυνση παραγωγής του Νίκου Πέτσα και η σκηνοθεσία του Θανάση Τσαουσόπουλου.

Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο μέσος όρος διαμορφώνεται ως εξής:

Συντηρητικοί     43.1%

Εργατικοί          33. 9%

Φιλελ. Δημ.       11.9%

πηγή: Britain Elects Poll tracker

Με αυτά τα στοιχεία, τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

Σενάρια επόμενης

-Αυτοδύναμη κυβέρνηση Συντηρητικών

-Μειοψηφική κυβέρνηση Συντηρητικών

-Κυβέρνηση συνεργασίας Εργατικών

Αυτό όμως πως θα επηρεάσει το μεγάλο ζήτημα του Μπρέξιτ που είναι και η αιτία αυτών των εκλογών;

Ημερολόγιο Μπρέξιτ

31/1/2020  Brexit

19/12/2020 επίσημη έναρξη νέας Βουλής

Η ημερομηνία για το Μπρέξιτ θα τηρηθεί εάν και εφόσον ο Τζόνσον καταφέρει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έχει υποσχεθεί.

Εάν κάνει και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας τότε μπορεί και πάλι να αντιμετωπίσει ανταρσία και διαφοροποιήσεις.

Στην περίπτωση δε κυβέρνησης συνεργασίας Κόρμπιν τότε θα έχουμε 6μηνη παράταση, διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας και δημοψήφισμα πάνω σε αυτήν.

Πηγή: ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Βρετανία – Έκτακτη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ1 (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος