AP Photo/Francisco Seco

Την πρόθεσή της να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να προβεί σε λήψη μέτρων στην περίπτωση που οι προκλήσεις δεν τερματιστούν εκφράζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 28 στο προσχέδιο συμπερασμάτων του αποδεχόμενο πλήρως τις θέσεις του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων και του αιτήματός του προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γ. Φασουλάς οι 28 στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρώπη θα αντιδράσει με κλιμακούμενα κατάλληλα μέτρα σε κάθε παράνομη ενέργεια σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και ικανοποίησε την επιδίωξη Αθήνας και Λευκωσίας για σκληρότερη ρητορική και στοχευμένα μέτρα, ακόμα και κατά εταιρειών ή προσώπων που συνδέονται με τις παράνομες εξορύξεις, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, για την Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως.»

Η η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους και ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα επόμενα βήματα.

Κάποιες ενστάσεις εκφράστηκαν ως προς τη λεκτική διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ οι χώρες του Νότου στήριξαν τις ελληνικές θέσεις με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να πρωτοστατούν, ωστόσο τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Μέσα στον Ιούλιο θα συνέλθει εκ νέου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και ενδεχομένως εντός Ιουλίου, εφόσον η Τουρκία δεν έχει σταματήσει την προκλητικότητα να παρουσιαστούν τα σχετικά μέτρα μέσω σχετικής έκθεσης που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο γραμματέας της Κομισιόν Μαρτιν Σελμάγιερ. Μεταξύ των εν λόγω μέτρων αναμένονται να είναι το πάγωμα των προ-ενταξιακών κονδυλίων και το πάγωμα επαφών σε υψηλό επίπεδο.

Το ζήτημα έθεσαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και αν δεν υπάρξει αντίδραση αυτές οι συμπεριφορές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως δεν είναι δυνατό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει μέτρα και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, να παίρνει μέτρα για τη Βενεζουέλα και το Ιράν και να μην παίρνει μέτρα όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλαδή η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και δήλωσε τη διάθεση να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μέτρα μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκαν και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες την επόμενη περίοδο.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στη προσπάθειά που θα καταβάλει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σκοπό να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τις διαστάσεις της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα.

Τη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας και να υπάρξουν μέτρα για να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ζήτησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που έθεσε το ζήτημα στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: