Δεν συμφώνησαν τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο

Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) στις διαβουλεύσεις τους το βράδυ της Παρασκευής. Έτσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, αφού πρώτα λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP μετατίθεται για την Πέμπτη, 27 Ιουλίου.

Δεν είναι γνωστό το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού το σχέδιο ψηφίσματος, εκτός από τα 5 μόνιμα μέλη, πρέπει να συμφωνηθεί και από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη συνέχεια να τεθεί σε 24ωρη «σιωπηρή διαδικασία». Τότε, αν δεν υπάρξει οιαδήποτε ένσταση, θα προωθηθεί προς ομόφωνη υιοθέτηση.

Διπλωματική πηγή, πάντως, ήταν καθησυχαστική πως θα υπάρξει ομαλή ανανέωση των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ οι Αμερικανοί θέτουν ζήτημα για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού. Όπως είχε διευκρινίσει στις διαβουλεύσεις της περασμένης Τρίτης ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, η στρατηγική αναθεώρηση της UNFICYP δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια επίρριψης ευθύνης σε κανέναν είτε ως εγκατάλειψη κάποιας εκ των πλευρών, αλλά ως ενιαία πρακτική του Σ.Α. για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ενώ η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας θα πρέπει να προσαρμόσει και την εμπλοκή του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος