Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ. Ο Νίκος Δένδιας επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή, καθώς είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφού ζητά να κάνει έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.


Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρεσβευτής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και του δόθηκε ρηματική διακοίνωση με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμμία νομική βάση. Εμείς από εκεί και πέρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπίσουμε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Είχε προηγηθεί, η έκδοση τεσσάρων Τουρκικών NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων νότια της Κρήτης και της Ρόδου, Τώρα η Tουρκική εταιρεία πετρελαίου ζητά άδεια για επί πλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου, με κωδικούς T18, T19, U18, U19, T16, T17, U16, σε θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης και Κύπρου.

«Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση με Τουρκία, παρά επεισόδιο Έβρου, ρεκόρ υπερπτήσεων κ το πρόσφατο αίτημα ερευνών TPAO 6 ναυτικά μίλια έξω από Ρόδο και Κρήτη, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα! Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει κυρώσεις απο ΕΕ κατά του σχεδιασμού, πριν γίνει πράξη», ανέφερε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος.

Κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας, μέσω και της αμφισβήτησης των χερσαίων συνόρων βλέπει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τις κινήσεις της Άγκυρας.

«Οι εξελίξεις καταρρίπτουν πως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της “στρατηγικής συμμαχίας” με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, “έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια” για το λαό» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας.

SΗ Αθήνα ετοιμάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο ενώ μετά τις Ελληνικές και παγκόσμιες αντιδράσεις για την προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν η προοπτική η προοπτική αυτή προς το παρόν, απομακρύνεται.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: