Φωτο: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αργυρό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας i GEM 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 14 ως τις 22 Νοεμβρίου 2020, κατέκτησε η διαϊδρυματική συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών.

Το πρόβλημα που απασχόλησε την ομάδα των φοιτητών είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project MORPHÆ, ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση υλικών που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές.

Εμπνευσμένη από τα χρώματα στη φύση, τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε χημικές χρωστικές είτε στη φυσική δομή των επιφανειών, η ομάδα χρησιμοποιεί βακτηριακά στελέχη που παρουσιάζουν δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από χωρικές γεωμετρίες στην κλίμακα των νανομέτρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το φως με κανόνες οπτικής. Τα βακτήρια από το γένος Flavobacterium, τα οποία εμφανίζουν φυσικά δομικό χρώμα θα τροποποιηθούν γενετικά ώστε να παράγουν ένα υλικό που είναι χρωματισμένο, επειδή διατηρεί την παραπάνω χωρική ιδιότητα.

Το υλικό που επιλέχθηκε να παραχθεί είναι η βακτηριακή κυτταρίνη, ένα ανθεκτικό βιοπολυμερές, η παραγωγή του οποίου σχεδιάστηκε να μεταφερθεί από άλλα παράγωγα στελέχη. Προκειμένου να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα επιτυγχανόταν η διατήρηση του δομικού χρώματος, η  διαδικασία επικυρώθηκε από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα.

Φωτό: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθνών

Καθώς οι συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού δεν ευνόησαν την πραγματοποίηση της ιδέας στο εργαστήριο, o πειραματικός σχεδιασμός -με σκοπό την παραγωγή του ολοκληρωμένου προϊόντος- πρόκειται να εφαρμοστεί κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί το 2021.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών με σκοπό την υλοποίηση της ιδέας τους, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συζητήσεις με ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, ώστε να αποκτήσουν μία σφαιρική εικόνα του προβλήματος που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν, αλλά και για να συζητήσουν για τις πρακτικές αντιμετώπισής του.

Ένας επιπλέον στόχος της ομάδας ήταν η απλοποίηση της επιστήμης και η επικοινωνία της συνθετικής βιολογίας με το ευρύ κοινό, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από διαδικτυακές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της.

Το έργο της ομάδας i GEM Athens πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού για την ασημένια κατηγορία και είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα, ενώ βραβεύτηκε και για το καλύτερο προωθητικό βίντεο του διαγωνισμού, στην κατηγορία των προπτυχιακών πρότζεκτ.

Η ομάδα απαρτίζεται από δώδεκα φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου, τους κ.κ. Μαριάννα Ιωαννίδου και Ανδρέα -Αθανάσιο Τζώντζο Ντεκμάκ από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ορσαλία-Ζωή Βελουδίου από το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Σπύρο Κανελλόπουλο, Καλλιόπη Μπελέγρη και Γιώργο Μπρουτζάκη από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Δήμο Ασλάνη, Ελευθερία Κελεφιώτη Στρατηδάκη, Κλεονίκη Πυλαρινού, Βασιλεία Σπυριδάκη και Ηλία Τούμπε από την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κ. Ναταλία Σαλπέα από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.


Πηγή/ Φωτογραφία: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μοιράσου το άρθρο: