Διάσταση απόψεων των ειδικών για το εμβόλιο της γρίπης

Διάσταση απόψεων στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επι-κοινωνία» με τη Μάριον Μιχελιδάκη ανάμεσα στους ειδικούς, Κώστα Λουράντο, πρόεδρο φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών και Μανώλη Δερμιτζάκη καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, σχετικά με την κάλυψη διάρκειας του εμβολίου της γρίπης.

Ο Κώστας Λουράντος υποστήριξε: «Μέχρι πριν δύο χρόνια με το παλιό εμβόλιο η διάρκεια ανοσίας του ήταν τρεις μήνες γιαυτό και συνιστάται στον κόσμο να το κάνει τον Οκτώβρη ή στην αρχή του χειμώνα, τώρα το νέο εμβόλιο διαρκεί για όλο το χειμώνα ανεξάρτητα από το πότε θα το κάνει κανείς, άρα, είτε το κάνει το Σεπτέμβριο είτε τον Νοέμβριο θα διαρκέσει όλο το χειμώνα. Συνεπώς, δεν πρέπει να προστρέξει κάποιος ή να το αφήσει να το κάνει αργότερα γιατί θα πρέπει να έχει κάποια δεδομένη χρονική διάρκεια η ανοσία του».

Στο αντίποδα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει: «Το εμβόλιο της γρίπης δεν κρατάει τρεις μήνες. Δεν ξέρω τι εννοούσε ο κύριος Λουράντος αλλά δεν ισχύει αυτό που είπε. Κρατά για πάρα πολύ καιρό ειδικά για το στέλεχος που κάποιος εμβολιάζεται, όταν κάποιος εμβολιάζεται για ένα στέλεχος η ανοσία κρατάει αρκετό καιρό, ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται και τον επόμενο χειμώνα που θα έρθει το επόμενο στέλεχος δεν θα είναι ίδιο με το προηγούμενο διότι υπάρχουν πολλά στελέχη που ανακυκλώνονται. Επομένως κάποιος που έχει κάνει πολλά εμβόλια γρίπης έχει κάποια κάλυψη ακόμη και αν δεν κάνει το εμβόλιο. Δεν ισχύει ότι κρατάει τρεις μήνες. Δεν είναι φάρμακο είναι εμβόλιο το οποίο χτίζει ανοσία μακροπρόθεσμη. Το τονίζω γιατί υπάρχει ένα μπέρδεμα σχετικά με το πώς λειτουργούν τα εμβόλια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος