Διήμερη επίσκεψη στον Έβρο και τη Ροδόπη πραγματοποιεί σήμερα ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ανάγκη προστασίας των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού Έβρου επεσήμανε από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουτσούμας, μετά την συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ενώ τόνισε πως η επιλογή του Έβρου, για την πρώτη του περιοδεία στην επαρχία μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δείχνει το ενδιαφέρον του ΚΚΕ να προωθήσει στη βουλή τα προβλήματα της περιοχής. «Ένα από τα βασικά ζητήματα που θίξαμε ήταν η τουρκική προκλητικότητα, που φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ουσιαστικά, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, «η Τουρκία αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, όπως είναι το Πρωτόκολλο του ‘26 και εμμέσως τη Συνθήκη της Λωζάνης, που καθόρισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και δημιουργεί συνεχώς προκλητικά επεισόδια.» και πρόσθεσε «Έχουμε θέσει ανοιχτά, ότι εμείς δεν είμαστε με τη λογική των ανοιχτών για παράδειγμα συνόρων, όπως λένε διάφοροι τυχοδιώκτες. Όμως ταυτόχρονα επιμένουμε ότι οι λύσεις δεν βρίσκονται σε έναν φράχτη, αλλά βρίσκονται σε όλες αυτές τις συμφωνίες (π.χ συνθήκη Δουβλίνου), οι οποίες πρέπει να καταγγελθούν και να ανοίξει άλλος δρόμος » και πρότεινε «η καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας, εκεί που βρίσκονται και όχι στην Ελλάδα, είτε για χορήγηση ασύλου είτε για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους».

Ταυτόχρονα τόνισε «τη διαφωνία με τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή, κυρίως αμερικάνικη βάση ελικοπτέρων, με βάση την ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα και η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρουσίας του στους δύο νομούς της Θράκης, σήμερα ο κ. Κουτσούμπας συναντάται στην Αλεξανδρούπολη και με τον διοικητή του νοσοκομείου, Βαγγέλη Ρούφο, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος και στις 18:00 με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Στις 19:30, ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Φάρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Αύριο, Πέμπτη 18 Ιουνίου, ο κ. Κουτσούμπας θα μεταβεί στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, όπου θα συναντηθεί, στις 10:00, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, Βασίλη Μαυρίδη. Στη συνέχεια θα συναντηθεί, στις Καστανιές, με τον κοινοτάρχη, Σταύρο Τζιαμαλίδη, ενώ θα επισκεφθεί και στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής.
Στις 12:30 θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», στη Ν. Βύσσα.

Η διήμερη επίσκεψη του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θράκη ολοκληρώνεται στον νομό Ροδόπης, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν και με το ΔΣ του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης στη Φιλλύρα, ενώ στις 20:00 θα συνατηθεί με τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών, Κώστα Χαριτόπουλο.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: