Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, αναμένεται να αναλάβει ρόλο «Ειδικού Απεσταλμένου», στη νέα διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Την νέα διπλωματική αυτή πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο Μάθιου Πάλμερ αναμένεται να μεταβεί σύντομα σε Άγκυρα και Αθήνα, για συνομιλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο Open.

«Η επίσκεψη του κ. Πάλμερ στην Ελλάδα, ήταν σε έναν βαθμό προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως, είχε προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό μπορεί να επισπευσθεί με αμερικανική πρωτοβουλία. Είναι θέμα των Αμερικανών, δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι κοινός τόπος ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας. Επομένως, οποιαδήποτε παρέμβαση των Αμερικανών, δεν θα είναι στη λογική της ισορροπίας, αλλά γέρνει σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σήμερα στην Άγκυρα μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Sedat Önal, συναντήθηκαν στην Άγκυρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την ιρανική κρίση και τις εξελίξεις στην Λιβύη παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Χθες οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας επανέλαβαν την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο, καταδικάζοντας «σθεναρά» τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: