Ο Τ. Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι αυτό το μήνα (τον Αύγουστο) έχουμε βιώσει πολλά ορόσημα, με κορυφαία τη νίκη της 30ης Αυγούστου (σ.σ. κατά των Ελλήνων και των συμμάχων) μέχρι την επιχείρηση στην Κύπρο. Με κινήσεις που στόχο έχουν να συντηρήσουν τις πάγιες αμφισβητήσεις στην ευρύτερη περιοχή προχωρούν οι Τούρκοι τις επόμενες μέρες και μέχρι το 15Αγουστο με την έκδοση δυο NAVTEX για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Ειδικότερα:

-Η πρώτη NAVTEX 11 και 12 Αυγούστου αφορά την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Μια NAVTEX η οποία έχει κατ΄ επανάληψη ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα από τους Τούρκους και βέβαια είναι καθόλα παράτυπη.

-Η δεύτερη NAVTEX είναι μέσα το 15αυγουστο στο τριεθνές δυτικά της Κύπρου, για μια ακόμα άσκηση. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή στην περιοχή του Καστελλόριζου και έχει σύμφωνα με τους γνωρίζοντες περισσότερη σημειολογική σημασία και όχι ουσία, από τη στιγμή που υπάρχει ήδη γεωτρητικό σκάφος εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και προχωράει σε παράνομες γεωτρήσεις.

Την ώρα που Ν. Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θέτουν τις βάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ από τα Κατεχόμενα όπου επιθεώρησε τα κατοχικά στρατεύματα, παραμένει στην προκλητική γραμμή της Αγκυρας, η οποία όπως λέει είναι ίδια τα τελευταία 45 χρόνια στην Κύπρο.

Τη θέση αρχής της Αθήνας για σεβασμό του Δ.Δ. από την Τουρκία επανέλαβε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη Λευκωσία το θέμα των υδρογονανθράκων κυριάρχησε στη συνάντηση ΑναστασιάδηΑκιντζί. Πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποστείλει άτυπο έγγραφο (non paper) στον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τις αντιπροτάσεις του για το φυσικό αέριο. Οι αντιπροτάσεις θα αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από το αέριο. Επίσης ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να κρατάει ενήμερο τον κ. Ακιντζί σε ότι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη οι δυο ηγέτες θα δηλώσουν την ετοιμότητα τους για τριμερή συνάντηση στη Ν.Υ μετά τη Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ, παρουσία του γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: