Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το Brexit την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στο Twitter.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ήταν παρών στην υπογραφή.

Το κείμενο αναμένεται να σταλεί στο Λονδίνο προκειμένου να υπογραφεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που ψηφίστηκε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη χθες και από τη βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία για να αποκτήσει νομική ισχύ.

Ορίζει ότι η Βρετανία θα ολοκληρώσει την έξοδό της από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και περιγράφει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό.

Μετά αναμένεται η έναρξη μεταβατικής περιόδου 11 μηνών για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες για τη μετα-brexit εποχή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα την εγκρίνει. Τα μέλη της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων πρότειναν χθες το βράδυ την έγκριση του κειμένου με μεγάλη πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ, έναντι 3 κατά.

Ο ευρωβουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Κόρμπετ, ένας από τους τρεις που ψήφισαν κατά, κατήγγειλε ένα «Brexit το οποίο δεν αποτελεί πλέον βούληση του βρετανικού λαού» και εξήγησε ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου συμφωνίας στις 29 Ιανουαρίου.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: