Εγκρίθηκε από την Ε.Ε το εμβόλιο της AstraZeneca παράλληλα με μηχανισμό ελέγχου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει το “σφυροκόπημα” κατά της βρετανοσουηδικής AstraZeneca θέτοντας από αύριο σε ισχύ μηχανισμό ελέγχου της παραγωγής και της διανομής, ενώ ήδη δημοσιοποίησε  το επίμαχο συμβόλαιο με την εταιρεία προκειμένου να αποδείξει την “αφερεγγυότητα” της στις παραδόσεις των δόσεων. Πάντως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο  χωρίς αστερίσκους και αμφιβολίες αποτελεσματικότητας για κάποια ηλικιακή ομάδα.

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca και περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε», έγραψε η Πρόεδρος την Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία «εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ε.Ε. επιμένει ότι πρέπει να παραλάβει ποσότητες του εμβολίου που παράγονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμώντας ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας “προς τρίτα μέρη” συνέβαλαν στις καθυστερήσεις.

Προς το παρόν πάντως η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να δημοσιεύσει το δικό της συμβόλαιο, με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ξεκαθαρίζει ότι είναι πολιτική της κυβέρνησης να μην σχολιάζει δημόσια τέτοια θέματα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης να κατηγορεί το Λονδίνο ότι δεν θέλει να δείξει αλληλεγγύη στους πρώην εταίρους του.

Μηχανισμός ελέγχου: Χαρτογράφηση παραγωγής εντός Ε.Ε και πιθανόν φρένο στις εξαγωγές

Η AstraZeneca διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες ώστε να παραγάγει το εμβόλιο σε εγκαταστάσεις μέσα στην Ε.Ε. , οι οποίες  περιλαμβάνουν και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού εκεί βρίσκεται μια από τις βασικές μονάδες παραγωγής της AstraZeneca μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πάντως ότι ο  “εθνικισμός των εμβολίων” δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, και κατηγορεί τις ανεπτυγμένες χώρες ότι “μαλώνουν ποια θα πάρει ολόκληρο το κέηκ ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα ψίχουλα”.

Να σημειωθεί ότι οι βασικές μονάδες παραγωγής της AstraZeneca είναι στο Hνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Ολλανδία.

Πλήγμα από τη Moderna

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τήρηση συμβολαίων και από τις Pfizer και Moderna.
Η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε ωστόσο ότι από την εβδομάδα που ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου, από τις αναμενόμενες 166,000 δόσεις εμβολίων που θα παραδίδονταν στην Ιταλία, θα παραδοθούν μόνο 132.000 δόσεις, 20% λιγότερες. Επίσης, μειώνονται οι παραδόσεις στη Γαλλία, κατά 25%, καθώς επίσης στην Ελβετία και την Πολωνία.

Μεγαλώνει η εμβολιαστική παλέτα

Και ενώ η Novartis ανακοίνωσε πως θα συνδράμει στην παραγωγή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech ώστε να αυξηθεί η παραγωγή,  στην κούρσα μπαίνει  το νέο εμβόλιο της Novavax που έδειξε 89,3% αποτελεσματικότητα και στο βρετανικό στέλεχος του Κεντ.

Μάλιστα η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 60 εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο της Novavax ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το στέλεχος από τη Νότια Αφρική.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η ανακοίνωση της Johnson & Johnson ότι βάση των προκαταρκτικών στοιχείων το εμβόλιο της, μίας μόνο δόσης, είναι μέτριας αποτελεσματικότητας στο 66%.

Παράλληλα η Ρωσία κάνει προσφορά για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V. Μάλιστα, ανακοίνωσαν πως το Φεβρουάριο θα παραγάγουν και το Sputnik light  το οποίο θα απαιτεί μια δόση.

H Ουγγαρία, στο μεταξύ, αφού αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο, γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εγκρίνει και το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm.

EΡΤ1-Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά, Λήδα Παπαδοπούλου, Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος