Έκκληση για στήριξη του ελεύθερου εμπορίου στην έναρξη της συνόδου των G20

Βαθιά ανησυχία για την εικόνα   που παρουσιάζει σήμερα το  διεθνές εμπόριο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας   Σίνζο Άμπε και  προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» .

Ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

Έκκληση για στήριξη του ελεύθερου εμπορίου στην έναρξη της συνόδου των  G20
Japan’s Prime Minister Shinzo Abe Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP)

Η ομιλία του  Άμπε  είναι ενδεικτική του κλίματος  που επικρατεί στη σύνοδο.  Μηνύματα κατά του προστατευτισμού, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προσδοκίες για ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εκπέμπονται  από  τις περισσότερες πλευρές στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου. Οι συνάντηση των δύο προέδρων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Έκκληση για στήριξη του ελεύθερου εμπορίου στην έναρξη της συνόδου των  G20
World leaders gather for a group photo at the G-20 summit in Osaka, Japan, Friday, June 28, 2019. (AP Photo/Susan Walsh)

Είναι σαφές  ότι σε αυτή τη σύνοδο διακυβεύονται πολλά,  και ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

Τα μέτρα προστατευτισμού, που λαμβάνουν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς στηλίτευσε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου και χτύπησε το «καμπανάκι» κινδύνου για την αύξηση της αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.

Για τις συνέπειες που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα ακανθώδη θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι

Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της συνόδου που άρχισε σήμερα, υπογράμμισαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ορθά –κοφτά ο Γαλλος πρόεδρος  προειδοποίησε  πως δεν θα συνυπογράψει το τελικό ανακοινωθέν , αλλά άφησε ένα παράθυρο ανοικτό συμπληρώνοντας τη φράση «εάν δεν προχωρήσουμε περισσότερο στους στόχους για την κλιματική αλλαγή».

Οι Γάλλοι θεωρούν  ότι «οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη «άλλων χωρών» και να «υποβαθμίσουν» τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Βραζιλία  Τουρκία και Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι από τις χώρες που ενδεχομένως να ευθυγραμμιστούν  με τις ΗΠΑ.

Αν και ο Τραμπ θέλησε να ρίξει τους τόνους για την ένταση στον κόλπο  λέγοντας πως «τίποτε δεν πιέζει» για να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών, οι φόβοι  στην παγκόσμια  οικονομία παραμένουν για πιθανή ανάφλεξη  στην περιοχή του κόλπου.    Θέμα για «δυνατούς  λύτες»  παραμένει  η αγορά των ρωσικών πυραύλων   S-400 από τη νατοϊκή  Τουρκία και τι τελικά θα προκύψει από τη συνάντηση Τραμp –Ερντογάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος