Πάνω από μισό εκατομμύριο υπολογίζονται από την αστυνομία οι άνθρωποι που κατέβηκαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών με βαριές ποινές για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελίχθηκαν αργότερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας. Επίσης, γνωστοποίησε σήμερα ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης.

Εν τω μεταξύ, ελεύθερος υπό όρους τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί οικειοθελώς ενώπιον των δικαστικών αρχών στο Βέλγιο εξαιτίας ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο Πουτζδεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή όπου επικαλέστηκε την ασυλία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Αφέθηκε όμως ελεύθερος υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια του δικαστή.

Ωστόσο θα παραμείνει στη διάθεσή του προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαμαρτυρίες καθώς εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους. Οι εικόνες από τη Βία Λαγετάνα πανομοιότυπες με αυτές στο Πασέο ντε Γκράθια ή την Πλάθα Καταλούνια. Παντού συγκεντρωμένοι διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα. Στο κέντρο της πόλης το αδιαχώρητο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο των διαμαρτυριών ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελόνη έχει κλείσει λόγω των διαδηλώσεων των αυτονομιστών. Με αναρτήσεις στο twitter οι υπεύθυνοι του Ναού ενημέρωναν τους επισκέπτες για την εξέλιξη της διαμαρτυρίας, ενώ ζήτησε και συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε σήμερα το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Η αναταραχή στην Καταλονία οδήγησε επίσης στην αναβολή από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αγώνα της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP
Ανταπόκριση-Ισπανία: Δώρα Μακρή

Μοιράσου το άρθρο: