ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,4% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο-Βρούτσης: Ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί

Στο 14,4% υπολόγισε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον δείκτη της ανεργίας για τον Μάρτιο, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων. «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι όλες οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε από τη πρώτη στιγμή και συνεχίζει να αναπτύσσει η κυβέρνηση, ήταν και είναι στη κατεύθυνση να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

•Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2020 ανήλθε σε 14,4% έναντι 18,1% τον Μάρτιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα κάτω 15,9% τον Φεβρουάριο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Μάρτιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.874.437 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 653.686 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε σε 3.373.369άτομα. Τα αντίστοιχα μεγέθη κατά τον Μάρτιο των ετών 2015 έως και 2020 παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,4% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο-Βρούτσης: Ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί•Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12.923 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (μείωση 0,3%) και κατά 10.263 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (μείωση 0,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη-Μέλη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,4% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο-Βρούτσης: Ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί•Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (μείωση 23,7%) και κατά 79.397 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (μείωση 10,8%). Η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας  του κορονοϊού, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,4% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο-Βρούτσης: Ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί•Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 173.254 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (αύξηση 5,4%) και κατά 87.150 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 2,7%). Η αύξηση αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,4% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο-Βρούτσης: Ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί

Βρούτσης: Αισιόδοξα και θετικά τα στοιχεία

Αισιόδοξα και θετικά για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και την σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν και δείχνουν ότι η ανεργία φέτος το Μάρτιο κυμάνθηκε στο 14,4%.

Σε παρέμβαση του στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος κατά 60%, στο διάστημα 15/6/2020 μέχρι 31/7/2020, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα ενισχυτικό μέτρο για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι όλες οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε από τη πρώτη στιγμή και συνεχίζει να αναπτύσσει η κυβέρνηση, ήταν και είναι στη κατεύθυνση να συγκρατήσουμε την αγορά εργασίας. Η ανεργία, μέσα στη βαθειά κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, συνέχισε να πέφτει δυναμικά και αυτό μόνο ως θετικό και αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να εκληφθεί», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

«Με τις πολιτικές μας βελτιώνουμε το μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων, ενισχύουμε το εισόδημα των εργαζομένων και βελτιώνουμε τις θέσεις απασχόλησης ώστε η αγορά εργασίας να αποκτήσει πιο βαθιές ρίζες στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος