Σε ένα κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα σχετικά με την κατάργηση της συμφωνίας με την ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών, καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου οι Ελβετοί.

Η πρόταση κατάργησης, που θα έχει μείζονες συνέπειες, τέθηκε από το ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό μεγαλύτερο ελβετικό κόμμα UCD, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως, δεν φαίνεται να δελεάζει τους ψηφοφόρους.

Το δημοψήφισμα με το θέμα αυτό επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο, όμως η κυβέρνηση ανέβαλε την ψηφοφορία επειδή τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εμπόδισαν τα κόμματα να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία.

Η πρωτοβουλία της UCD, η οποία εκτιμά πως η Ελβετία «υφίσταται ανεξέλεγκτη και τεράστια μετανάστευση» και πως «οι θέσεις εργασίας απειλούνται», έχει στόχο την ακύρωση της Συμφωνίας για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων (ALCP) που υπογράφηκε το 1999 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την απόρριψη της πρωτοβουλίας με ποσοστό σχεδόν 65%. Όμως η έκπληξη του «ναι» του 2014 κάνει πολλούς επιφυλακτικούς.

Αν η πρωτοβουλία εγκριθεί, οι συνέπειές της θα θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: