Για τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς και προκλητικότητας, η συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, συνεχίζει ο Νίκος Δένδιας την τακτική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Γ. Κατρούγκαλος: Θετική η παραπομπή στη Χάγη αλλά κυβερνητικές αντιφάσεις στα ελληνοτουρκικά

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δε μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η οποία είχε ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε φτάσει πολύ κοντά θεωρούμε θετική την παραπομπή στη Χάγη, ακριβώς επειδή είναι ένας τρόπος αποδεκτός από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εμείς θεωρούμε ότι κάθε παρόμοια διαφορά- και η διαφορά μας με την Τουρκία,- πρέπει να λυθεί βάσει του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών και, αν αυτές αποτύχουν, με παραπομπή στο δικαστήριο της Χάγης», τόνισε και πρόσθεσε:

«Δε μπορώ να μην επισημάνω την προφανή αντίφαση στο δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης που αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, ανάμεσα στη δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου Εξωτερικών για επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη– κάτι που είχε ούτως ή άλλως ο κ. Δένδιας αναγγείλει ήδη τον Αύγουστο στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ– και της πλήρους αποσιώπησης του θέματος από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στη Βουλή».

«Θυμίζω ότι μίλησε μόνο για Ιόνιο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. «Για να μην αναφερθώ σε δηλώσεις άλλων κορυφαίων υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που είπαν ότι είναι τάχα εθνικιστική κίνηση η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».

«Όλα αυτά δείχνουν τη διγλωσσία και τις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο που αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και ακριβώς αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά το κενό στρατηγικής, την έλλειψη πυξίδας για την οποία όχι απλώς μεμφόμαστε την κυβέρνηση για λόγους για τους οποίους της ζητούμε να προχωρήσει σε Συμβούλιο Αρχηγών για να ξαναβρούμε επιτέλους εθνική στρατηγική», κατέληξε.

Α. Λοβέρδος: Ενημέρωση για όλα τα θέματα

Σε ενημέρωση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδο, όπως επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών συναντηθήκαμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Μας ενημέρωσε για τα θέματα των σχέσεών μας με τη Ρωσία, την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του κ. Λαβρόφ και τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τα 12 μίλια στο Αιγαίο. Επίσης, με ενημέρωσε για τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για της κατάρτισης και συνυπογραφής συνυποσχετικού, προκειμένου Ελλάδα και Αλβανία να πάμε στη Χάγη».

«Θυμίζω ότι τον Μάρτιο λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλιευτικές ζώνες. Δεν έχουμε οριοθετήσει ακόμα, με αποτέλεσμα οι τούρκικες ψαρόβαρκες να μπαίνουν στα τέσσερα ή στα τρία ναυτικά μίλια, να διώχνουν τους Έλληνες ψαράδες και να ψαρεύουν οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Αντώνης Μυλωνάκης: «Προσήλθαμε όπως πάντα σε κλίμα συναίνεσης σε μια απ’ τις πραγματικά καινοτόμες ενημερώσεις»

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης συσχέτισε τη σημερινή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας με την πολιτική της Άγκυρας: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει τον πόλεμο αυτό θρησκευτικό. Ήδη, απ’ ό,τι φαίνεται κήρυξε τζιχάντ στην Ευρώπη» ανέφερε και σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει ένα τέτοιο χτύπημα» προσέθεσε:

«Η Γερμανία καλό θα είναι να έρθει σε συμβιβασμό με τη Γαλλία. Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μακρόν, ο οποίος κατάλαβε πολύ γρήγορα τι θέλει να κάνει ο Ερντογάν. Θέλει να γίνει χαλίφης και να στείλει τον ISIS στην Ευρώπη».

«Θυμίζω ότι τον Μάρτιο λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλιευτικές ζώνες. Δεν έχουμε οριοθετήσει ακόμα, με αποτέλεσμα οι τούρκικες ψαρόβαρκες να μπαίνουν στα τέσσερα ή στα τρία ναυτικά μίλια, να διώχνουν τους Έλληνες ψαράδες και να ψαρεύουν οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Σ. Σακοράφα: «Το σημαντικό είναι ότι συμφώνησαν στα 12 μίλια, εφόσον τηρηθεί το διεθνές δίκαιο»

«Το θέμα του διεθνούς δικαίου είναι ένα από τα δυνατά μας χαρτιά και αυτό θα πρέπει να το υπερασπιζόμαστε σε όλα τα φόρουμ», επισήμανε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μετά την ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο κ. υπουργός για πολλοστή φορά μας έχει καλέσει για ενημέρωση- και αυτό θεωρούμε ότι είναι από τα πολύ θετικά σημεία, οι συναντήσεις μας όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε η κ. Σακοράφα.

Όπως ανέφερε, ο υπουργός «έκανε μια ενημέρωση όσον αφορά το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για τη συμφωνία με την Αλβανία και επίσης μας έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση όσον αφορά τα θέματα που συζήτησαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

-11:00 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

-13:15 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

-13:45 Δημήτρης Λιάπης – Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ 25)

-14:10 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

Μοιράσου το άρθρο: