Επιστρέφει στη Γερμανία η μεγαλύτερη αποστολή ερευνητών στον Βόρειο Πόλο

Στο λιμάνι Μπρεμερχάβεν της Γερμανίας αναμένεται να επιστρέψει σήμερα (Δευτέρα 12/10) το ερευνητικό πλοίο Polarstern, του Ινστιτούτου Alfred Wegener, μετά από την παραμονή του στην Αρκτική για διάστημα 389 ημερών, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αποστολής ερευνητών στον Βόρειο Πόλο, παγκοσμίως. Οι ειδικοί της αποστολής -που στόχο είχε τη συγκέντρωση σημαντικών πληροφοριών αναφορικά με επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη-  έχουν στα χέρια τους στοιχεία για την καταστροφή του  Αρκτικού Ωκεανού, ενώ προειδοποιούν για καλοκαίρια χωρίς πάγους στο διάστημα των επόμενων δεκαετιών.

Γίναμε μάρτυρες της διαδικασίας καταστροφής του Αρκτικού Ωκεανού, «είδαμε αυτή τη διαδικασία ακριβώς έξω από τα παράθυρά μας ή όταν περπατήσαμε πάνω στον εύθραυστο πάγο», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) –σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα -ο επικεφαλής της αποστολής, Markus Rex.

«Στον ίδιο τον Βόρειο Πόλο, βρήκαμε διαβρωμένο, λιωμένο, λεπτό και εύθραυστο πάγο», πρόσθεσε ο Rex, υπογραμμίζοντας πως «αν συνεχιστεί η τάση της υπερθέρμανσης στην περιοχή, τότε μέσα σε διάστημα λίγων δεκαετιών θα έχουμε μια Αρκτική χωρίς πάγους τα καλοκαίρια».

Στην αποστολή του πλοίου Polarstern -με την ονομασία «MOSAIC»– συμμετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες από 20 χώρες του κόσμου. Οι παρατηρήσεις υποστηρίχτηκαν από εικόνες αμερικανικών δορυφόρων, οι οποίες έδειξαν ότι το 2020 οι πάγοι της θάλασσας στην Ανταρκτική έφτασαν στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδο για καλοκαίρι, μετά το 2012.

Προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή αλλά και στον κόσμο, οι ερευνητές πέρασαν πάνω από έναν χρόνο, συλλέγοντας δεδομένα για την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους της θάλασσας και τα οικοσυστήματα.  Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των μελετών χρειάστηκε να τοποθετηθούν τέσσερα σημεία παρατήρησης πάνω στους πάγους, σε μια ακτίνα έως και 40 χιλιομέτρων γύρω από το πλοίο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα νερού κάτω από τους πάγους  στη διάρκεια της πολικής νύχτας, προκειμένου να μελετήσουν το φυτοπλαγκτόν και τα βακτήρια και να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το θαλάσσιο οικοσύστημα κάτω από ακραίες συνθήκες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας –κόστους 140 εκατομμυρίων ευρώ- οι ερευνητές φέρνουν μαζί τους 150 τεραμπάιτ δεδομένων και περισσότερα από 1000 δείγματα πάγου. «Η έρευνα, φυσικά, θα παράγει αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», ανέφερε ο  Markus Rex. Όπως είπε ο ίδιος, «η ομάδα μέτρησε περισσότερες από 100 παραμέτρους σχεδόν αδιάκοπα, κατά τη διάρκεια του χρόνου, και τα μέλη της ελπίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κατανόηση της Αρκτικής και του κλιματικού συστήματος».

Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας θα διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια, με τον σκοπό της ανάπτυξης «μοντέλων» που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να προβλέψουν πώς θα είναι οι καύσωνες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις ή οι καταιγίδες σε 20, 50 ή 100 χρόνια.


Πηγές: france24.com/ AFP

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος