Έρευνα: Ανακριβή ενδέχεται να είναι τα θερμόμετρα υπέρυθρων στους ενήλικες

Τα θερμόμετρα υπέρυθρων, που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό σε παιδιά και –από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και  έπειτα-χρησιμοποιούνται τακτικά για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των πολιτών στους δημόσιους χώρους, ίσως τελικά να μη μετρούν τη θερμοκρασία των ενηλίκων με ακρίβεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Επειδή οι εν λόγω συσκευές δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα βοηθούν στην αποφυγή της μετάδοσης μικροβίων, ενώ δεν χρειάζεται να αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση. Αναλύοντας στοιχεία για 265 ασθενείς σε δύο νοσοκομεία, Αυστραλοί ερευνητές σύγκριναν τα θερμόμετρα υπέρυθρων με τα θερμόμετρα κροταφικής αρτηρίας, τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Όταν η θερμοκρασία των ασθενών ήταν κάτω από το 37,5, οι συσκευές έδειχναν παρόμοιες μετρήσεις. Αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα θερμόμετρα υπέρυθρων ήταν λιγότερο ακριβή, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες αποκλείσεις όσο η θερμοκρασία του σώματος ανέβαινε, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Infection Control.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, καθώς μόνο 37 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πυρετό, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες μελέτες προς επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων. Καταλήγοντας, οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι όταν ένα θερμόμετρο υπέρυθρων καταγράφει θερμοκρασία σώματος πάνω από το 37,5 σε ενήλικες, καλό είναι η θερμοκρασία του σώματος να μετριέται (και) από ένα θερμόμετρο που έρχεται σε επαφή με το σώμα.

Δείτε εδώ τη δημοσίευση της μελέτης στο American Journal of Infection Control.


Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος