Έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει και τα μάτια εκτός από τους πνεύμονες

Ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει και τους οφθαλμικούς ιστούς των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό τους σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Γουχάν. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση μιας Κινέζας ασθενούς, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει σχετικές υποψίες των γιατρών που είχαν διατυπωθεί και παλαιότερα.

Ο ιός SARS-CoV-2  εντοπίστηκε στα μάτια της 64χρονης ασθενούς μετά την ανάρρωσή της από τη νόσο Covid-19. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η γυναίκα είχε διαγνωστεί με κορονοϊό στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου και μετά από νοσηλεία 18 ημερών, τα αποτελέσματα των εξετάσεών -στις οποίες υποβλήθηκε- ήταν αρνητικά. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο,  η γυναίκα χρειάστηκε να νοσηλευθεί ξανά καθώς αισθανόταν πόνο στα μάτια και –σύμφωνα με την αναφορά των γιατρών- παρουσίασε ξαφνικά οξύ γλαύκωμα. Προκειμένου να ρίξουν την πίεση στα μάτια της ασθενούς, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις, στο πλαίσιο των οποίων έλαβαν δείγματα από τους ιστούς των ματιών της 64χρονης, που όπως διαπιστώθηκε είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η Δρ. Grace Richter, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας στις ΗΠΑ, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα U.S.News, «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι σημαίνει για την υγεία των ματιών, το ότι έχουμε αυτόν τον ιό να αιωρείται στον αέρα γύρω από τα μάτια». Με τη νόσο Covid-19 έχουν εντοπιστεί περιορισμένα προβλήματα στα μάτια των ασθενών, ανέφερε μεταξύ άλλων η Richter η οποία εξέφρασε την αμφιβολία σχετικά με τον αν ο κορονοϊός ήταν η άμεση αιτία για τις επιπλοκές στα μάτια της κινέζας ασθενούς. Όπως εξήγησε η ίδια, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών των ματιών τους, ορισμένοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στο να εμφανίσουν οξύ γλαύκωμα, το οποίο (σε ορισμένες περιπτώσεις) μπορεί να προκληθεί και από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

«Κάτι τέτοιο είναι πιθανό», συμφώνησε και η Δρ. Sonal Tuli,  εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα» την περίπτωση της 64χρονης Κινέζας, η οποία ωστόσο αφήνει ερωτήματα σχετικά με το αν ο κορονοϊός -που εντοπίστηκε στους ιστούς των ματιών- είναι πράγματι μολυσματικός (για τα μάτια).

Δείτε τη δημοσίευση της σχετικής επιστημονικής μελέτης στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «JAMA Ophthalmology».

Η παρουσίαση των στοιχείων της εν λόγω έρευνας πάντως συμπίπτει χρονικά και με την τηλεοπτική εμφάνιση του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Mike Pence, σε ντιμπέιτ την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια του οποίου επισημάνθηκε (κυρίως από χρήστες στο διαδίκτυο) ότι το αριστερό του μάτι ήταν «κόκκινο» και ερεθισμένο, σε βαθμό που κάποιοι αναρωτήθηκαν αν ο ίδιος είναι καλά ή αν έχει προσβληθεί από κορονοϊό.


Πηγές: dailymail.co.uk/ usnews.com

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος