Έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα «εμποδίζει» τον ιό της γρίπης – ίσως και τον κορονοϊό

Ο ρινοϊός (rhinovirus) –στον οποίο οφείλονται στις περισσότερες περιπτώσεις τα κοινά κρυολογήματα– μπορεί, ενεργοποιώντας τις αντι-ιικές άμυνες του οργανισμού μας, να εμποδίσει τον ιό της γρίπης να μολύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων, επισημαίνεται από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Γεήλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια εργαστηριακής ιατρικής και ανοσοβιολογίας Ellen Foxman. Η δημοσίευση της σχετικής μελέτης (στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Microbe”) φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πλησιάζει η περίοδος της εποχικής γρίπης και αυξάνονται οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός δευτέρου «κύματος» της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας αναλύθηκαν στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε διάστημα τριετίας, για περισσότερους από 13.000 ασθενείς οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο του Yale New Haven Hospital, παρουσιάζοντας συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ακόμα και κατά την περίοδο που και οι δύο ιοί ήταν ενεργοί στο περιβάλλον της κοινότητας (ρινοϊός και γρίπης) οι ασθενείς με κοινό κρυολόγημα δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.

«Από τα ευρήματα μας έγινε σαφές ότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν προσβληθεί και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα», εξήγησε η Δρ. Foxman, σε άρθρο της ιστοσελίδας του πανεπιστημίου Γέηλ. Όπως επισήμανε η ίδια, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν ο ρινοϊός που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα επιδρά ανάλογα (δηλαδή ως «ασπίδα προστασίας») και ενάντια στον κορονοϊό (SARS-CoV-2), όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης. «Είναι ακόμη αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα αλληλεπιδράσουν οι δύο ιοί χωρίς να κάνουμε τη σχετική έρευνα», πρόσθεσε η επίκουρη καθηγήτρια.

Προκειμένου να ερευνήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ρινοϊού  με τον ιό της γρίπης, οι ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο ανθρώπινους ιστούς αεραγωγών από βλαστικά κύτταρα. Από τα πειράματά τους διαπιστώθηκε ότι, αφού ο οι ιστοί είχαν εκτεθεί σε ρινοϊό, δεν μπορούσαν να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης.

Τα παραπάνω ευρήματα των ειδικών βοηθούν, ίσως, να λυθεί το «μυστήριο» γύρω από την προηγούμενη πανδημία του ιού της γρίπης Η1Ν1, το 2009. Η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων δεν σημειώθηκε ποτέ με το πέρασμά αυτής στην Ευρώπη το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, μια περίοδο κατά την οποία το κοινό κρυολόγημα εξαπλώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η Foxman δήλωσε πως το επιστημονικό εργαστήριο του οποίου είναι επικεφαλής έχει ξεκινήσει ήδη να μελετά το αν και κατά πόσο η αλληλεπίδραση του ιού του κρυολογήματος (ρινοϊού) με τον κορονοϊό μπορεί να λειτουργήσει ως «προστασία» ενάντια στη λοίμωξη Covid-19, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ιού της γρίπης.


Πηγή: news.yale.edu

Φωτογραφία: Creative Commons -άδεια χρήσης cc0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος