Ερευνητές του ΕΚΕΤΑ- ΙΠΤΗΛ κατασκευάζουν έναν υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας (video)

Ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, μας δίνει πληροφορίες για τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο ποίο ζούμε, βοηθώντας μας ίσως να προστατευθούμε και από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία, που κατασκευάζεται από ερευνητές  του Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στη Θεσσαλονίκη.

Ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και υπεύθυνος διαχείρισης του έργου AMANDA (το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Χάρης Κουζινόπουλος, μίλησε για τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ενημέρωση 10-12», με τη Νίνα Κασιμάτη.

«Στο πλαίσιο της έρευνάς μας και της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Horizon 2020 υλοποιούμε -μαζί με άλλους 7 φορείς από όλη την Ευρώπη- ένα έργο για την κατασκευή ενός υπολογιστή, ο οποίος έχει τις διαστάσεις και το πάχος μιας πιστωτικής κάρτας».

«To συγκεκριμένο τεχνολογικό σύστημα, εκτός του ότι ενσωματώνει τις λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι εφοδιασμένο και με μια σειρά από αισθητήρες οι οποίοι το βοηθούν να “καταλάβει” το περιβάλλον και τις συνθήκες γύρω του», ανέφερε ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουζινόπουλος, ο υπολογιστής «τσέπης» ή καλύτερα «πορτοφολιού», (αφού χωράει σε ένα πορτοφόλι) μπορεί να μην έχει την ισχύ ενός μεγάλου ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά τα όσα προσφέρει σχετίζονται κυρίως με τη λήψη και επεξεργασία δεδομένων από τους χώρους στους οποίους χρησιμοποιείται κάθε φορά.

«Για παράδειγμα», εξήγησε ο ίδιος στην ΕΡΤ1, «κάποιος εργαζόμενος σε ένα εργοστάσιο ή μια εταιρεία θα μπορεί να έχει μια τέτοια “κάρτα” μαζί του και αυτή θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ποιότητα του αέρα, το επίπεδο του φωτισμού σε έναν εργασιακό χώρο κλπ. Στην περίπτωση που οι συνθήκες εργασίας δεν είναι κατάλληλες (σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζει ο υπολογιστής του έργου AMANDA) , ο εργαζόμενος θα ειδοποιείται για τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο».

Σημαντικό είναι πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ -και η τεχνολογία που υλοποιείται μέσω αυτού- μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο και στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού που διανύουμε. «Όταν ξεκίνησε το έργο είχε ως σκοπό τη δημιουργία αυτού του μικρού υπολογιστή “τσέπης” για να βελτιώσει γενικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, αλλά στην πορεία –λαμβάνοντας υπόψη και την νόσο Covid-19– σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό την εποπτεία του διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΕΚΕΤΑ, του κυρίου Τζοβάρα, επεκτείναμε τη λειτουργικότητα της “κάρτας” έτσι ώστε αυτή να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων, τόσο της τρέχουσας πανδημίας όσο και μελλοντικών πανδημιών», είπε ο κύριος Κουζινόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία της «κάρτας» θα μπορούσε να χρησιμεύσει ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες (μετανάστες, ηλικιωμένους κλπ.), ώστε να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το αν έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, σε περίπτωση που δεν έχουν στη διάθεσή τους άλλα παρόμοια τεχνολογικά μέσα (π.χ. κινητό τηλέφωνο εφοδιασμένο με τις κατάλληλες εφαρμογές).


Πηγή: ΕΡΤ1

Φωτογραφία/ Βίντεο: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος