Θορυβώδη επανεμφάνιση φρόντισε να κάνει ο Ερντογάν, προειδοποιώντας με αντίποινα την Ουάσιγκτον αν τελικά η Τουρκία τεθεί εκτός προγράμματος των F-35. Θα βρούμε από αλλού να αγοράσουμε, είπε ο τούρκος πρόεδρος ενώ προχώρησε και σε εκβιασμό με την αγορά των Boeing που εκκρεμεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσο για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν θεωρεί παράνομες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Μετά από 11 ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει δυναμικά στην δημόσια πολιτική σκηνή, όπου έχει αφήσει πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θύμισε ότι η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα 100 αμερικανικά αεροσκάφη Boeing και προειδοποίησε ότι εάν η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχιστεί, θα επανεξετάσει αυτήν την στρατηγική απόφαση. Όσον αφορά στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ανακοίνωσε ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται πάντως ότι ζητά από την Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει του ρωσικούς πυραύλους ακόμα και εάν ολοκληρωθεί η παράδοσή τους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η χώρα του είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και εφαρμόζει όλους τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας.

Όσον αφορά στο θέμα της Συρίας ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Μαγγανιά

Μοιράσου το άρθρο: