Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Αστρονομικές Συναντήσεις» στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου καλούν κάθε ενδιαφερόμενο σε έναν κύκλο διαδικτυακών αστρονομικών συναντήσεων- βραδιών παρατήρησης στο ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας και μετά το πέρας του σε μια εκτεταμένη ξενάγηση στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Οι «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα πραγματοποιούνται τις Κυριακές στις 19:00. Κάθε βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα Αστρονομίας, το οποίο θα αναπτύσσεται με τη μορφή ομιλίας– παρουσίασης. Θα ακολουθεί συζήτηση με τους συμμετέχοντες και στην συνέχεια παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη (καιρού επιτρέποντος). Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους 20, ώστε να υπάρχει η ευκαιρία για αλληλεπίδραση και επικοινωνία με όλους τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα θα είναι διαδραστικό και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, οπότε δεν προαπαιτούνται ειδικές γνώσεις Αστρονομίας.

Στόχος του Αστεροσκοπείου είναι, καθώς ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα των δια ζώσης επισκέψεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, να συνεχιστεί η επικοινωνία προς το ευρύ κοινό βασικών στοιχείων παρατηρησιακής Αστρονομίας, σύγχρονων ζητημάτων Αστροφυσικής, αλλά και της θεματολογίας που αφορά την ιστορία και την εξέλιξη της συγκεκριμένης επιστήμης. Με τη διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδιαφερόμενους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της χώρας ή και εκτός αυτής.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Αστρονομικές Συναντήσεις» στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου
Φωτό: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου των «Αστρονομικών Συναντήσεων» περιλαμβάνει θεματολογία που αφορά:

Την αναγνώριση των αστερισμών του νυχτερινού ουρανού και των σημαντικότερων αστέρων που τους αποτελούν. Την σύνδεση των αστερισμών με την ευφάνταστη ελληνική μυθολογία.

Τη λειτουργία του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και την αστρονομική γνώση που περιέχει.

Την γέννηση ενός αστέρα, την εξέλιξη του και το θάνατό του. Ποια είναι τα «εξωτικά» του απομεινάρια, και ποιες είναι οι δομές που σχηματίζουν τα άστρα στο Σύμπαν: Αστρικά Σμήνη‐Γαλαξίες.

Οι συμμετέχοντες στις «Αστρονομικές Συναντήσεις» θα έχουν την ευκαιρία μετά το πέρας των διαδικτυακών παρουσιάσεων να παρακολουθήσουν και δια ζώσης (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν) μια εκτεταμένη ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

Πρόκειται για επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής η οποία θα περιλαμβάνει: την έκθεση ιστορικών επιστημονικών οργάνων των 19ου και 20ου αι., την αίθουσα της Υπηρεσίας του Χρόνου και του υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, το σύγχρονο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αλλά και περιήγηση στην ιστορική βιβλιοθήκη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα καταλήγει δε σε παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. Η παραπάνω επίσκεψη θα είναι δυνατή έως και έναν χρόνο μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Πρόγραμμα

Κυριακή 21/02, ώρα 19:00
Ο Χειμερινός Ουρανός ‐ Αστερισμοί
Εισηγητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, Φυσικός Διαστήματος MSc.
Ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Κυριακή 28/02, ώρα 19:00
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Εισηγήτρια: Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός Ph.D
Ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Κυριακή 07/03, ώρα 19:00
Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική
Εισηγητής: Αχιλλέας Στράντζαλης, Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής.
Ακολουθεί παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

* Οι συναντήσεις θα διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2103490160 και 2103490055, από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10:00 ‐ 14:00) ή στο e‐mail: drasi@noa.gr


Πηγή-Φωτογραφίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος