Φωτό: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Την ευκαιρία να επικοινωνήσουν καλύτερα με τις γάτες τους έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων, χάρη σε μια πρωτότυπη εφαρμογή. Το MeowTalk καταγράφει το νιαούρισμα της γάτας και στη συνέχεια το «μεταφράζει» στην ανθρώπινη γλώσσα (στα αγγλικά).

Ο πρώην μηχανικός της Amazon, Javier Sanchez, δημιουργός της δημοφιλούς ψηφιακής βοηθού Alexa, αξιοποίησε την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει μια εφαρμογή, η οποία δεν βασίζεται σε μια βάση δεδομένων με ήχους από γάτες, αλλά εμπλουτίζεται με τα διαφορετικά νιαουρίσματα κάθε γάτας για την οποία προορίζεται.

Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες δεν «μιλούν» (μεταξύ τους) μια κοινή γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νιαούρισμα της γάτας είναι μοναδικό και «προσαρμοσμένο» στον ιδιοκτήτη της. Έτσι, με την καταγραφή και την κατηγοριοποίηση των ξεχωριστών ήχων κάθε ζώου, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και το λογισμικό της εφαρμογής «εκπαιδεύονται», κατανοώντας καλύτερα τη φωνή κάθε γάτας ξεχωριστά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος την εν λόγω τεχνολογία, τόσο ακριβέστερη γίνεται αυτή ως προς τη «μετάφραση» των νιαουρισμάτων στη γλώσσα μας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο 13 φράσεις στο «λεξιλόγιο» της εφαρμογής: Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το «Τάισε με», «Είμαι ερωτευμένη», «Είμαι θυμωμένη» και «Άφησέ με ήσυχη». Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου ο  Sanchez, στους μελλοντικούς στόχους συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός κολάρου, το οποίο θα «μεταφράζει» άμεσα, με τεχνητή ανθρώπινη φωνή, τα νιαουρίσματα της γάτας.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, γιατί με την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού) υπάρχουν άνθρωποι που μένουν περιορισμένοι στο σπίτι παρέα με ένα άλλο πλάσμα, τη γάτα τους», αναφέρει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC o Sanchez, προσθέτοντας: «αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τη γάτα τους ή τουλάχιστον να καταλάβουν τις προθέσεις της και να “χτίσουν” μια πολύ σημαντική σχέση».

Η εφαρμογή MeowTalk  είναι διαθέσιμη δωρεάν, στο διαδίκτυο, από το Goole Play Store και από το App Store της Apple. Προς το παρόν, οι αξιολογήσεις όσων τη χρησιμοποίησαν ποικίλουν. Σε γενικές γραμμές, όμως, φαίνεται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει προκαλέσει θετικές εντυπώσεις.


Πηγή: BBC

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0

Μοιράσου το άρθρο: