Σήμερα το απόγευμα θα συζητηθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η βιομηχανική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρόσια μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προβλέπεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σήμερα το απόγευμα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, ζητώντας αναθεώρηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αντικατοπτρίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων της πράσινης οικονομίας και των ψηφιακών στόχων.

Επιπλέον θα συζητηθεί η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ, με τους ευρωβουλευτές να επικεντρώνονται στην προστασία των δημοσιογράφων, την πολιτική παρέμβαση, την παραπληροφόρηση και τον ρόλο των πλατφόρμων, ενώ την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ουγγρική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο ένα από τα σημαντικά θέματα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου είναι και το κάλεσμα που θα απευθύνει το κοινοβούλιο στην ευρωπαϊκή επιτροπή για ανάληψη δράσης προς τερματισμό του προβλήματος των αστέγων έως το 2030.

Αύριο αργά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αναλυτική συζήτηση με τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών της Ε.Ε Τζοσεπ Μπορέλ για την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρόσια μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την επείγουσα ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών.

Αλλά και η απαίτηση για μέτρα που θα οδηγήσουν στην δημιουργία μιας πιο βιώσιμης ενιαίας αγοράς ενισχύοντας το «δικαίωμα επισκευής» των καταναλωτών, αποτρέποντας πρακτικές που σκόπιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και προωθούν μια κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να απαιτήσουν επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών σε επίπεδο ΕΕ, ψηφίζοντας υπέρ νέων κανόνων που θα επιτρέπουν σε ομάδες καταναλωτών να αναλαμβάνουν συλλογική νομική δράση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Παράλληλα το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για να καταστήσει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη γρηγορότερη, φθηνότερη και πιο φιλική προς τον χρήστη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέσω νέων ψηφιακών λύσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν την Τετάρτη ενόψει της συνόδου κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και το κράτος δικαίου της ΕΕ όσο και οι δοκιμές και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στα υπόλοιπα θέματα της ολομέλειας περιλαμβάνονται τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, η νέα φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, το δικαίωμα άμβλωσης στην Πολωνία, και η ενίσχυση οκτώ χωρών της ΕΕ που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: