Γ. Γεραπετρίτης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας για τα 12 ν.μ. (audio)

Δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας και αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ξεκαθάρισε ότι η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη. Τόνισε ότι «σήμερα τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6νμ. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, να επεκτείνει ανά πάσα στιγμή, με βάση το διεθνές δίκαιο, έως τα 12 ν.μ. Πέραν από τα 6νμ. που είναι χωροθετημένα, είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έλκει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200νμ. ή παραπάνω. Οτιδήποτε άλλο είναι μία επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών, είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε κάποια συγκυριακά πολιτικά οφέλη».

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι όλοι έχουμε μία βασική υποχρέωση σε ένα καθεστώς Δημοκρατίας, να έχουμε τους πολίτες ενημερωμένους. Δεν είναι αγέλη, είναι εκείνοι που ρυθμίζουν την Πολιτεία και έχουν πλήρες συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Η ορθή διάσταση σε σχέση με το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, επεσήμανε ο υπουργός.
Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε ότι δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα. Ήδη το κάνουμε στο Ιόνιο…. και διατηρούμε και για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει εάν η Τουρκία δημιουργήσει τετελεσμένα ανάμεσα στα 6 και 12 νμ, απάντησε ότι «η δημιουργία τετελεσμένων σε ένα χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί δυνητική κυριαρχία αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων της. Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το διεθνές δίκαιο και άλλο το ζήτημα δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, οποιαδήποτε παρέμβαση που θα δημιουργήσει κεκτημένα και τετελεσμένα».
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και μέρους της κοινή γνώμης που θεωρεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί με αφορμή τα 6νμ. ο κ .Γεραπετρίτης τόνισε ότι δεν «υπάρχει απολύτως καμία υποχώρηση. Οσο δε για τις φωνές που οψίμως έρχονται να πλειοδοτήσουν με έναν εντελώς καιροσκοπικό τρόπο τους καλώ για μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα καλεί εν θερμώ για επέκταση των χωρικών υδάτων, είχε κάθε δυνατότητα να πράξει την επέκταση όχι μόνον στις επίμαχες περιοχές αλλά και σε σχετικώς πιο ανώδυνες όπως η Ιταλία και δεν το έπραξε πότε, δεν είδαμε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Το ΚΙΝΑΛ δε με τη θέση του ότι δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσουν τα 12 ας συμβουλευτεί τους ειδικούς νομικούς που έχει στο επιτελείο της η κ. Γεννηματά να της πουν εάν είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ή όχι».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η υποκρισία περισσεύει. Τριάντα χρόνια τώρα γίνονται και ασκήσεις και διελεύσεις στα 6 με 12 νμ. και της Τουρκίας και της Ελλάδας σε αντίστοιχα χωρικά ύδατα. Από τη στιγμή που και οι δύο χώρες δεν έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα, έξω από τα 6 νμ. λογίζεται κατά το διεθνές δίκαιο ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα στα οποία επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση. Ας είμαστε εναρμονισμένοι, να γνωρίζουμε τα δεδομένα και να καθίσουμε να συζητήσουμε με όλους για την εθνική γραμμή, εάν θα πρέπει και πότε να επεκτείνουμε στα 12νμ. βεβαίως αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα και πρέπει να το πράξουμε, όμως ο χρονισμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά άλλο το ζήτημα της χάραξης της στρατηγικής που είναι ένα πολύ μακροπρόθεσμο παιχνίδι και άλλο να στρεβλώνουμε την πραγματικότητα προσκομίζοντας ευκαιριακά οφέλη που ακούγονται ευχάριστα.

Εάν αντιληφθούμε ότι δημιουργούνται τετελεσμένα είναι δεδομένο, τόνισε, ότι θα αποτρέψουμε την έρευνα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εμποδίσουμε οποιαδήποτε κίνηση που δημιουργεί ένα κεκτημένο εντός δυνητικών χωρικών υδάτων και πολύ περισσότερο στα χωρικά μας ύδατα.

Σχετικά με τις προκλήσεις ο κ. Γεραπετρίτης, τις χαρακτήρισε συστηματικές και κλιμακούμενες, είναι προφανές πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναζητά διέξοδο με ορόσημο τις αμερικάνικες εκλογές. Έχει περιέλθει σε διπλωματική απομόνωση έχει πολλά πεδία ανοικτά και βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και απλώνει τις επιχειρήσεις της σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε κάποιο πολεμικό επεισόδιο παρά ταύτα η ελληνική πλευρά οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και είναι. Δεν κομπάζουμε ούτε απειλούμε, αλλά είναι αντιληπτό ποιος έχει την αποτρεπτική δυνατότητα όταν θίγεται η κυριαρχία του.

Οι κυρώσεις υπάρχουν στο τραπέζι, είπε ο υπουργός Επικρατείας, «όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός της ελληνικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία έτσι ώστε να υπάρξει ασφυκτικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά να εξαναγκασθεί με διαβουλευτικό πνεύμα να προσέλθει σε συζήτηση και να βρεθεί λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να υπάρχει ειρηνική συμβίωση στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Βέβαια εάν έως τον Δεκέμβριο δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα θέματα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών που θα οδηγήσουν στην βιώσιμη και ειρηνική λύση τότε θα υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Κατά τη γνώμη μου η απειλή των κυρώσεων είναι εξίσου σημαντική με την επιβολή τους. Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αναβαθμίσει όλα του τα προβλήματα σε μία συνολική αντιπαράθεση με τη Δύση, πέρα και πάνω από τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, να καταδείξει δηλαδή ότι η Δύση είναι αυτή που τον καταδιώκει. Δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι η Τουρκία βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συμβουλίων και ότι η υπομονή των ισχυρών παικτών δεν είναι ανεξάντλητη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος