Την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες, τη διάταξη για την περικοπή των επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ μικτά, τις διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, που αμείβονται με μπλοκάκι, καθώς και τη διάταξη για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων η οποία θέτει ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.

Η εφαρμογή των αποφάσεων δεν έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που σύμφωνα με τους νομικούς φρενάρει τις τυχόν διεκδικήσεις ασφαλισμένων.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική της ΝΔ στον πολυσυζητημένο νόμο και σημειώνει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεθοδικά για να οικοδομήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχτηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και δικαίωσε θεμελιώδεις επιλογές του νόμου Κατρούγκαλου,δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι με αφορμή επιμέρους κρίσεις του δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: